Hotely, penzióny či podnikatelia darovali župe viac než 1 300 kusov posteľnej bielizine


Foto: Hotely, penzióny či podnikatelia darovali župe viac než 1 300 kusov posteľnej bielizine Foto: ilustračné - pixabay

V súčasnej situácii pomáha poskytnutím lôžok pre potreby karanténneho ubytovania zdravotníkov, sociálnych pracovníkov, či osoby, ktoré sa vracajú zo zahraničia aj Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), prví repatrianti budú ubytovaní už v najbližších hodinách na stredoškolskom internáte pri SOŠ pedagogickej v Turčianskych Tepliciach. 

Budova má kapacitu 300 lôžok, celkovo pripravila župa možnosť pobytu viac než 800 ľudí. K tomu je potrebná aj posteľná bielizeň, na jej zabezpečenie vyhlásil kraj zbierku pre hotely, penzióny, či podnikateľov. Vďaka darom dobrovoľníkov sa vyzbieralo viac než 1 300 kusov, ďalších 200 zakúpil kraj. 

„Za krátky čas sa nám podarilo vyzbierať viac ako 1300 obliečok, plácht, či uterákov. Všetkým darcom by sme chceli veľmi pekne poďakovať za pomoc,” doplnila riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Janka Školová s tým, že vyzbieraná bielizeň bude vyčistená v Sociálno-ekonomickom podniku ŽSK.


Krajské internáty už slúžia na ubytovanie, bývali v nich aj pracovníci nemocníc či zariadení sociálnych služieb v karanténe. Aktuálne sú na nich ubytovaní ôsmi opatrovatelia z Domu sv. Martina, kde sa nákaza COVID-19 potvrdila u zamestnancov aj u klientov. Ďalších 30 vojakov býva na internáte v Ružomberku.

Internát v Turčianskych Tepliciach. Zdroj: ŽSK

„Internát je na príchod repatriantov pripravený. Zabezpečili sme nevyhnutné osobné ochranné pomôcky, potrebnú dezinfekciu, posteľnú bielizeň, uteráky aj ochranné rúška. Stravu pre repatriantov zabezpečia pracovníčky zo školskej kuchyne,” povedala županka Erika Jurinová.

Okrem internátu v Turčianskych Tepliciach, ktorý bude slúžiť ako náhradné ubytovanie pre repatriantov, má Žilinská župa k dispozícií ďalších 518 lôžok na piatich internátoch (Žilina, Ružomberok, Martin, Liptovský Mikuláš, Nižná) pre potreby ľudí pracujúcich v prvej línii - zdravotníkov, sociálnych pracovníkov, hasičov, policajtov, či vojakov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj