Diaľničiari posunuli termín na predkladanie ponúk na D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala


Foto: Diaľničiari posunuli termín na predkladanie ponúk na D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala

Na konci januára vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť (NDS) súťaž na hlavnú trasu úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové, pôvodný termín predkladania žiadostí o účasť posunula už dvakrát. Z posledného marcového dňa 31.3. sa lehota posunula na pondelok 27.4., aj tento dátum ale NDS odložila o dva týždne neskôr.

Pôvodný odklad spôsobila koronakríza, požiadali oň vybraní uchádzači. Už vtedy diaľničiari prízvukovali, že lehota by mala byť dostatočná aj s ohľadom na mimoriadnu situáciu. Ako pripomenuli, aj pôvodných 60 dní na predloženie žiadostí predstavovalo dvojnásobný časový úsek oproti minimu. Nakoniec ani táto lehota nebola dostatočná: 

„Zároveň však verejný obstarávateľ si bol vedomý mimoriadnej situácie ktorá nastala po dátume 12.03.2020 t.j. vyhlásenie mimoriadnej situácie vládou SR na území Slovenskej republiky. Na základe uvedených skutočnosti verejný obstarávateľ pristúpil k predĺženiu lehoty na predkladanie žiadostí o účasť na termín 27.04.2020 o 10.00hod. t.j. uvedená lehota predstavuje takmer 3 násobok zákonnej minimálnej lehoty. Z dôvodu skutočnosti, že v tejto fáze verejného obstarávania sa jedná o predkladanie žiadostí o účasť t.j. zdokladovanie podmienok účasti a zdokladovanie kritérií pre obmedzenie počtu záujemcov, považuje verejný obstarávateľ túto predĺženú lehotu aj so zreteľom na aktuálnu situáciu za dostatočnú.“ 

Nový termín je stanovený na 11. máj 2020 o 10:00 hodine. Harmonogram zo súťažných podkladov plánoval spustenie rokovaní v lete, podpis zmluvy o dielo bol naplánovaný v predposledný deň aktuálneho roku. NDS predpokladá, že úsek by mal začať slúžiť motoristom v závere roku 2023.  



Celkové náklady na dokončenie úseku tak budú na odhadovanej úrovni 515 miliónov eur bez DPH, okrem hlavnej trasy za 260 miliónov vyvolá náklady aj technológia tunela za približne 45 miliónov eur, stredisko údržby a centrálne operátorské pracovisko za približne 25 miliónov eur a odpočívadlo Turie za približne 15 miliónov eur. V

o viac ako polmiliardovej odhadovanej sume sú už započítané aj vyfakturované náklady predošlého zhotoviteľa na úrovni 170 miliónov eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu