Žilinský samosprávny kraj šetrí rušením dotácií, príplatkov k mzdám a investícií


Foto: Žilinský samosprávny kraj šetrí rušením dotácií, príplatkov k mzdám a investícií Foto: ŽSK

V online rokovaní bolo rozhodnuté o krokoch, medzi ktorými je plán zrušiť dotácie, odsunúť splátky úveru či zrušiť príplatky zamestnancom. Na úrade ŽSK a v podriadených organizáciach pracuje viac ako 9-tisíc ľudí.

Samosprávne kraje sú financované z prerozdelenia výnosu dane z príjmov fyzických osôb, ktoré budú za tento rok výrazne nižšie pre karanténne opatrenia v súvislosti s Covid-19.

Miliónové výpadky v príjmoch

Podľa materiálu na rokovanie by mali byť výpadky na úrovni 8 až 32 miliónov eur v závislosti od naplnenia jedného z troch scenárov.

„Som rada, že scenáre, ktoré nám Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pôvodne predstavila, dnes vyzerajú oveľa pozitívnejšie. Na druhej strane ani postupné uvoľnenie opatrení nemusí automaticky znamenať, že sa príjmy výrazne zvýšia. Preto sa musíme správať zodpovedne tak, aby sme zabezpečili chod a výška nákladov neohrozila fungovanie kraja,” povedala županka Erika Jurinová.

Okrem vyššie uvedených opatrení škrtne župa aj niektoré kapitálové výdavky, vybrané investície sa preto oneskoria. Opatrenie by ale nemalo zasiahnuť strategické investície. Významnú úsporu prinesie rušenie regionálnych a participatívnych dotácií, poslanci ho na včerajšej konferencii odhlasovali.

Kompenzácia dopravcov

Kríza pripraví župné financie aj o príjmy v oblasti kultúry, vzdelávania, sociálneho zabezpečenia aj zdravotníctva. Ku koncu júna sa predpokladá výpadok v týchto oblastiach vo výške štyri milióny eur. Zároveň sa navýšili výdavky ŽSK v oblasti prímestskej autobusovej dopravy, ktorými samospráva kompenzuje pokles príjmov dopravcov z cestovného. Opatrenia v súvislosti s pandémiou stáli kraj doteraz takmer pol milióna eur.

Okrem rušenia dotácií župa postupne prijíma aj ďalšie opatrenia na úsporu výdavkov. Obmedzujú sa práce na dohody o vykonaní práce a o pracovnej činnosti, župa pristúpila k vyplácaniu miezd na úrovni základných miezd bez akýchkoľvek doplnkových foriem mzdy, odkladajú sa investície, ktoré nie sú nevyhnutné a obmedzuje sa aj nákup tovarov a služieb.

Krajskí poslanci dnes zároveň schválili odklad splátok istiny úveru prijatého od Slovenskej sporiteľne v celkovej výške takmer dva milióny eur v roku 2020. Zmena splátkového kalendára zabezpečí finančné prostriedky na úhradu nevyhnutných výdavkov v súvislosti splnením základných funkcií samosprávneho kraja.

Zároveň sa tak predíde prípadnému omeškaniu so zaplatením záväzku župy voči banke. Témou rokovania boli ďalej aj personálne otázky v zariadeniach v pôsobnosti kraja.

Z programu zastupiteľstva bol stiahnutý bod o odvolávaní podpredsedu Igora Janckulíka z funkcie. Podpredseda sa po viac ako dvojročnom pôsobení vo funkcii oficiálne vzdal funkcie už 4.marca. Županka Jurinová bod o jeho odvolávaní stiahla z programu a Janckulík bude naďalej vykonávať funkciu podpredsedu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj