Slanický ostrov prechádza prvou veľkou obnovou, ukončená bude zrejme v predtermíne


Foto: Slanický ostrov prechádza prvou veľkou obnovou, ukončená bude zrejme v predtermíne Foto: Žilinský samosprávny kraj

Po utlmení stavebných prác na Slanickom ostrove v zimnom období sa opäť rozbehla prvá etapa jeho revitalizácie, ukončená by mala byť v lete. Ostrov je v správe Oravskej galérie a prebiehajúca obnov je jeho prvou. Najskôr sa celý presvetlil a vyčistil za pomoci študentov SOŠ Lesníckej v Tvrdošíne, ktorí v rámci výcviku pomáhali s odbornými prácami. 

V kostole Povýšenia svätého Kríža sa nachádza nová 3D vizualizácia pôvodného oltára, ktorú je možné vidieť na obrazovke, prípadne po zosnímaní QR kódu. V týchto dňoch sa rozbehli stavebné úpravy, ktoré boli prerušené počas zimného obdobia. 

„Podarilo sa nám získať dotáciu z Úradu vlády SR na revitalizáciu spevnených plôch. S prácami sa začalo ešte v novembri.  Verím, že sa nám podarí vytvoriť príjemné prostredie na trávenie voľného času pre turistov aj obyvateľom kraja. Zrekonštruované plochy a chodníky by mali zvýšiť komfort a bezpečnosť návštevníkov a tým zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb,” doplnila županka Erika Jurinová. 

Rekonštrukcia sa týka najmä hlavných komunikačných ťahov - spevnené plochy sú nasmerované od dvoch mól smerom ku kostolu. Práce by podľa zmluvy mali byť ukončené v júni,  avšak vzhľadom na ich napredovanie sa očakáva ukončenie ešte v predtermíne.

Zdroj: ŽSK

Na revitalizáciu získala Žilinská župa dotáciu vo výške 40 000 €. Zvyšnú sumu do výšky celkovej ceny diela 48 714,4 poskytne župný rozpočet. Hlavná sezóna na ostrove začína tradične v máji a končí v závere septembra.  


„V rámci postupného uvoľňovania opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu, ktoré predstavila vláda dnes predpokladáme, že Slanický ostrov umenia by mohol byť ako turistická atrakcia v exteriéri návštevníkom sprístupnený už v druhej fáze uvoľňovania opatrení,” doplnil riaditeľ kultúry ŽSK Martin Hromada. Hygienické opatrenia ostanú v platnosti.

Slanický ostrov umenia je pozostatok zaplavenej obce Slanica, ktorá navždy zmizla pod hladinou Oravskej priehrady ešte v roku 1953. Z obce sa zachovalo iba jej návršie so zachovalým barokovým kostolom Povýšenia svätého Kríža a kalváriou.

Dnes patrí Slanický ostrov medzi obľúbené turistické destinácie. Turistov naň dovezie loď z prístavu.  Na ostrove sú lokalizované stále expozície tradičného ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie.  Vlani ho navštívilo približne 54-tisíc ľudí. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj