Sieť bezplatnej Wifi v Žiline sa rozšíri už v lete


Foto: Sieť bezplatnej Wifi v Žiline sa rozšíri už v lete Foto: ilustračné - pixabay

Mesto Žilina je jednou z 2 800 samospráv, ktoré získali dotáciu na vybudovanie wifi zón v centre, na verejných priestranstvách alebo v budovách. Sieť pre bezplatný internet v Žiline by sa mal rozrásť už v lete. Poskytovaná konektivita bude na úrovni minimálne 30 Mbps v parametri sťahovania, pripojenie bude dostupné bezplatne všetkým občanom a návštevníkom obce.

„Projekty Wifi pre Teba a Wifi 4 EU sú v štádiu prípravy. V minulých týždňoch sme vykonávali obhliadky miest a riešili projekčné, vlastnícke a technické problémy, ktoré vznikli. Wifi pre Teba by mohla byť spustená v lete a bude pokrývať celé námestie A. Hlinku aj so Sadom SNP, vchod do železničnej stanice, park na ulici J. Závodského v Závodí a Dopravné ihrisko na sídlisku Vlčince,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. 

Rozpočet európskeho projektu WiFi4EU je za posledné tri roky na úrovni 120 miliónov eur, pri fixnej výške podpory 15-tisíc eur sa postupne podporí viac ako 8 000 miest v celej Európe. Bezplatná internetová sieť bola v Žiline zriadená v roku 2007, odvtedy sa postupne rozširuje.

Dnes je možné pripojiť sa aj v budove Mestského úradu Žilina, Fakultnej nemocnici v Žiline či dopravných prostriedkov MHD.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu