Úrad verejného zdravotníctva SR zmiernil opatrenie o vyhradených hodinách pre seniorov


Foto: Úrad verejného zdravotníctva SR zmiernil opatrenie o vyhradených hodinách pre seniorov Foto: ilustračné - pixabay

Len dva dni platilo nové opatrenie, ktoré zakazovalo seniorom nakupovať v otvorených prevádzkach mimo vyhradených dvoch hodín počas pracovných dní. Po kritike z rôznych strán aj od pracujúcich seniorov, ktorým nariadenie znemožňovalo využívať služby otvorených obchodníkov, dnes vydal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky nové opatrenie. 

V ňom už povoľuje seniorom nad 65 rokov nakupovať aj mimo vyhradených hodín, v praxi sa tak opatrenie dostalo na pôvodnú úroveň, kedy mali hodiny len odporúčací charakter. V nariadení bola vypustená pasáž, ktorá stanovuje, že v inom čase je osobám nad 65 rokov zakázané tieto prevádzky navštevovať a týmto prevádzkam osoby nad 65 rokov obsluhovať.

Hygienici v dodatočnom materiáli spresňujú, že aktuálne platný vyhradený nákupný čas pre seniorov nad 65 rokov počas pracovných dní bol stanovený s ohľadom na postupné otváranie ekonomiky a povoľovanie znovuspustenia ďalším obchodom, na základe čoho vzniká predpoklad zvýšeného pohybu ľudí.


Vysoká koncentrácia obyvateľov predstavuje pre dôchodcov stále vážne riziko, na čo hygienici upozorňujú a naďalej odporúčajú rizikovej skupine obyvateľstva využívať vyhradený nákupný čas. Do obchodov sa ale vďaka nariadeniu môžu dostať aj inokedy.

„Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dôrazne vyzýva seniorov, aby využívali vyhradený nákupný čas vždy, keď je to možné, a mimo tohto času, ak to nie je nevyhnutné, obchody nenavštevovali, respektíve aby požiadali o nákup príbuzných, známych, susedov, alebo aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv,“ uzatvára nové nariadenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu