AKTUÁLNE: Ústne maturitné skúšky sa neuskutočnia, študentom vypočítajú priemerné známky


Foto: AKTUÁLNE: Ústne maturitné skúšky sa neuskutočnia, študentom vypočítajú priemerné známky

Ústne maturitné skúšky sa tento rok napokon neuskutočnia, stredoškolákom sa namiesto toho budú priemerovať známky zo všetkých ročníkov. Dnes o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling na tlačovej konferencii.

Maturanti dostanú výslednú priemernú známku v termíne do 12. mája. Ak so známkou nebudú súhlasiť, do 15. mája sa môžu odvolať a požiadať o klasickú ústnu maturitu.

„V školskom roku 2019/2020 sa na gymnáziách, stredných odborných školách, konzervatóriách, školách umeleckého priemyslu a stredných športových školách interná časť maturitnej skúšky vrátane teoretickej časti a praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky vykoná len administratívne,“ uviedol minister.

Hodnotenie v predmete internej časti maturitnej skúšky sa získa ako aritmetický priemer známok z tohto predmetu alebo skupiny príbuzných predmetov. Do aritmetického priemeru sa započítajú koncoročné známky zo všetkých ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov.


V osemročnom vzdelávacom programe sa do aritmetického priemeru známok započítajú koncoročné známky z posledných štyroch ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov. 

„Aritmetický priemer známok sa zaokrúhľuje na celé číslo, pričom 1,5 sa zaokrúhľuje na 1; 2,5 sa zaokrúhľuje na 2; 3,5 sa zaokrúhľuje na 3 a 4,5 sa zaokrúhľuje na 4. Aritmetický priemer s desatinnou časťou do 0,50 sa zaokrúhľuje na celé číslo smerom nadol a nad 0,50 sa zaokrúhľuje na celé číslo smerom nahor,“ spresnil Branislav Gröhling.

Sledujte živé vysielanie tlačovej konferencie


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu