V pondelok zasadne žilinské krajské zastupiteľstvo len virtuálne


Foto: V pondelok zasadne žilinské krajské zastupiteľstvo len virtuálne

Posunuté marcové zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja sa uskutoční v pondelok 27. apríla, pre aktuálnu krízu a opatrenia bude prebiehať v podobe videokonferencie. Zastupitelia využijú k účasti pracovné notebooky, ktoré obdržali na začiatku funkčného obdobia.

Celé rokovanie bude riadiť župa zo sídla na Komenského ulici v Žiline, pre potreby nadchádzajúceho zasadnutia je pripravená miestnosť s videokamerou, monitorom aj konferenčným mikrofónom. Zasadnutie sa uskutoční presne tri mesiace od posledného stretnutia župných poslancov a predstaviteľov.

Prenos z videokonferencie bude dostupný aj verejnosti, v aktuálnej mimoriadnej situácii je možné rokovať aj bez účasti verejnosti v prípadoch nemožnosti realizácie. Možnosť rokovať virtuálne poskytol samosprávam parlament vďaka legislatívnym zmenám dňa 7. apríla: 

„S ohľadom na potrebu operatívneho zabezpečenia výkonu územnej samosprávy sa umožňuje uskutočniť rokovanie obecného zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie prístupnej verejnosti, prípadne iným vhodným spôsobom prostredníctvom komunikačnej technológie, ktorá zachytáva zvukový alebo obrazový záznam. V odôvodnených prípadoch, najmä v prípade nedostupnosti a nemožnosti realizácie vhodného technického riešenia, je možné uskutočniť toto rokovanie aj bez účasti verejnosti. V oboch prípadoch obec vyhotoví z rokovania zastupiteľstva záznam a tento zverejní na úradnej tabuli obce a na webovom sídle obce,“ uvádza dôvodová správa k schválenému uzneseniu.


Poslanci sa vďaka prístupu Žilinského samosprávneho kraja nemusia kvôli rokovaniu stretnúť a zvyšovať riziko infekcie koronavírusom. Cez aplikáciu bude okrem rokovania prebiehať aj samotné hlasovanie: 

„Hlasovanie bude prebiehať priamo vo videokonferenčnej aplikácii a bude elektronické. To znamená, že na ploche monitora sa im zobrazí výzva na hlasovanie a oni si zvolia, či sú za, proti alebo zdržali sa a potvrdia svoj hlas. Následne bude hlasovanie vyhodnotené a výsledok sa opäť zobrazí na obrazovke monitora,” vysvetlil vedúci oddelenia komunikácie ŽSK Roman Kučerák. 

Program rokovania 

Otvorenie.
Správa o plnení uznesení prijatých na rokovaní zastupiteľstva 27. januára 2020.
Návrh na odvolanie podpredsedu Žilinského samosprávneho kraja Bc. Igora Janckulíka na základe vzdania sa funkcie.
Návrh na zmenu uznesení zastupiteľstva o odmeňovaní podpredsedov Žilinského samosprávneho kraja.
Návrh na odvolanie riaditeľa organizácie Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne na základe vlastnej žiadosti o uvoľnenie z funkcie.
Návrh na odvolanie riaditeľa organizácie Považská galéria umenia v Žiline na základe vlastnej žiadosti o uvoľnenie z funkcie.
Návrh na menovanie riaditeľky organizácie Kysucké múzeum v Čadci.
Návrh na menovanie riaditeľky organizácie Centrum sociálnych služieb STUDIENKA, Novoť.
Návrh na odvolanie riaditeľov organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja po uplynutí štvorročného obdobia.
Uzavretie dodatku k Zmluve o úvere č. 12/CC17 medzi ŽSK a SLSP, a. s. o zmene splátkového kalendára úveru (odklad splátok istiny úveru v roku 2020).
Správa o dopadoch pandémie koronavírusu na finančnú situáciu Žilinského samosprávneho kraja v roku 2020.
Dodatok č. 4 k Všeobecne záväznému nariadeniu Žilinského samosprávneho kraja číslo 20/2010 o podmienkach poskytovania finančného príspevku na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na základe žiadosti subjektu na území Žilinského samosprávneho kraja.
Dodatok č. 3 k Všeobecne záväznému nariadeniu Žilinského samosprávneho kraja číslo 21/2010 o podmienkach poskytovania finančného príspevku na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately subjektu na území Žilinského samosprávneho kraja na základe výzvy Žilinského samosprávneho kraja.
Všeobecne záväzné nariadenie Žilinského samosprávneho kraja, ktorým sa upravuje rozhodovanie riaditeľov školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.   
Všeobecne záväzné nariadenie Žilinského samosprávneho kraja o organizácii referenda.
Dodatok č. 1 k Všeobecne záväznému nariadeniu Žilinského samosprávneho kraja                   č. 63/2019 o poskytovaní dotácií z vlastných príjmov Žilinského samosprávneho kraja.
Nakladanie s majetkom Žilinského samosprávneho kraja.
Návrh na zmenu Uznesenia 18/15 zastupiteľstva z 25. novembra 2019.
Návrh na zrušenie Uznesenia 9/11 zastupiteľstva z 25. marca 2019.
Zmluva o združení finančných prostriedkov medzi zmluvnými stranami Žilinský samosprávny kraj a Združenie obcí – Cyklotrasa Ochodnica – Žilina Budatín.
Zmluva o združenej investícii s Mestom Martin.
Zmluva o realizácii národného športového projektu.
Návrh na schválenie spolufinancovania žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu projektu ,,Astronómia 3. tisícročia“ v rámci výzvy na podporu regionálneho rozvoja pre subjekty územnej spolupráce na rok 2020 Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu.
Dodatok č. 4 k zriaďovacej listine Centra sociálnych služieb Horný Turiec, Turčianske Teplice.
Správa o hospodárení zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja k 31. 12. 2019.
Informácia o výsledku kontroly vykonanej Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky v čase od 13.2.2019 do 28.11.2019 v kontrolovanom subjekte Žilinský samosprávny kraj s názvom „Vyššie územné celky – tvorcovia a realizátori vybraných verejných politík“, ktorými boli školstvo a zdravotníctvo. 
Informácia o výsledku kontroly systému ochrany a bezpečnosti údajov vo verejnom sektore vykonanej Najvyšším kontrolným úradom SR.
Správa o činnosti útvaru hlavného kontrolóra Žilinského samosprávneho kraja za 2. polrok 2019.
Interpelácie.
Rôzne.
Záver.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu