Mesto začalo asanovať choré stromy v Lesoparku Chrasť, namiesto strojov použijú pri práci kone


Foto: Mesto začalo asanovať choré stromy v Lesoparku Chrasť, namiesto strojov použijú pri práci kone Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina pokračuje s údržbou lesov vo svojom vlastníctve aj počas prísnych preventívnych opatrení spojených s koronavírusom. Najvýraznejšie práce sa v tomto období týkajú asanácie stromov v Lesoparku Chrasť, ktoré sú napadnuté škodcami.

Mesto chce ochrániť bezpečnosť návštevníkov lesoparku, ale aj zabrániť šíreniu nákazy na zdravé stromy. Pri prácach v lese na približovanie dreva z lesných porastov bude samospráva využívať kone, ktoré sú k prírode oveľa šetrnejšie ako ťažká technika.

„Žilinský Lesopark Chrasť je atraktívne miesto pre obyvateľov mesta na oddych a relax, nakoľko ide o les priamo v meste. Každoročne ho však ohrozuje nebezpečná nákaza a problémy so zdravotným stavom drevín sa tu vyskytovali aj v minulosti, preto sme museli prijať opatrenia na eliminovanie rizík a spomalenie nákazy,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne. 

Koruny jaseňov v lesoparku sú napadnuté tracheomykóznou hubou čiašočkou jaseňovou

Tento škodca stromy oslabí a následne sa na nich aktivizujú aj ďalší škodcovia. Ešte v jeseni minulého roku Žilinu navštívili zástupcovia Lesníckej ochranárskej služby z Banskej Štiavnice, ktorí posúdili zdravotný stav stromov v lesoparku a navrhli opatrenia.

Na základe odporučenia odborníkov mesto napriek aktuálnej mimoriadnej situácii pristúpilo k asanácii 80 silno napadnutých a chorých stromov. Do miest, kde sa vykonáva výrub, má verejnosť prístup zakázaný a mesto žiada o rešpektovanie bezpečnostných pokynov všetkých návštevníkov lesoparku.


Ako upozorňuje Marián Cisárik z odboru verejného priestranstva a životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline, laikovi sa niekedy môžu stromy navonok zdať zdravé. Napadnuté stromy však prenášajú nákazu na ďalšie dreviny.

„Menej napadnuté jasene sa za účelom ozdravenia ošetrujú rezom v korune, najmä pri lesnej ceste a chodníkoch. V mladších porastoch plánujeme urobiť prebierky za účelom prevzdušnenia porastov,“ vysvetlil Cisárik.

Škodcom napadnuté stromy môžu ohroziť návštevníkov, padajú na chodníky

„K hospodáreniu v lese pristupujeme čo najcitlivejšie. Nejde o plošné výruby, nevznikajú holiny bez drevín, a teda nevzniká zalesňovacia povinnosť. Ide nám o záchranu lesa, spomalenie šírenia nákazy, ale aj bezpečnosť návštevníkov,“ dodal primátor Peter Fiabáne.

Ako dodal, jedným z opatrení pri prácach v lese, ktoré bude mesto uplatňovať v maximálnej možnej miere je aj približovanie dreva z lesných porastov koňmi, ktoré sú k prírode oveľa šetrnejšie ako ťažká technika. Odborníci predpokladajú, že stav lesoparku môže súvisieť aj s klimatickými zmenami.

V strednodobom horizonte by malo dôjsť k zmene jeho drevinového zloženia, smreky a jasene postupne nahradia iné dreviny, ktoré sa vedia lepšie adaptovať na teplú a suchšiu klímu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina