Manželia zo Žiliny prenajali ochranárom bezodplatne les v chránenom území na dobu 30 rokov


Foto: Manželia zo Žiliny prenajali ochranárom bezodplatne les v chránenom území na dobu 30 rokov Foto: Les sa nachádza v katastri obce Lipovec. Zdroj: wikipedia.org

Po dobu 30 rokov bez nároku na odplatu prenajali manželia Martinčekovci z Trnového pri Žiline les v chránenom území Malej Fatry, ich podmienkou bolo vytvorenie bezzásahového územia. Na konci roka 2019 došlo k podpisu zmluvy so Štátnou ochranou prírody SR.

V chránených územiach na Slovensku prevláda súkromné vlastníctvo, čo komplikuje výkon ochrany prírody. Dvojica zo Žiliny sa rozhodla ochranárom prenajať les s rozlohou približne 4,5 hektárov v katastri obce Lipovec bez nároku na odmenu. 

Do zmluvy spoločne obe strany ukotvili, že pozemok bude územím s minimálnymi zásahmi bez lesohospodárskej a stavebnej činnosti. Týmto krokom bude zabezpečená nadradenosť ochrany prírody. 

„Na uvedenom pozemku sa nachádza prevažne rôznoveký listnatý les s dominanciou buka. Najstaršie stromy majú okolo 150 rokov. Individuálna stavebná činnosť na danom území nepripadá do úvahy, keďže ide o lesné územie v extraviláne obce. Zo stavebnej činnosti by tam pripadalo do úvahy postavenie lesnej cesty. Ale tomu sme zmluvou zamedzili. I napriek tomu, že sa les nachádza v 3. stupni ochrany v NP, bežná lesohospodárska činnosť vrátane ťažby sa tam vykonávať môže,“ uvádza Ivan Martinček.

Situácia je o to vzácnejšia, že majitelia pozemku by mohli z vlastníctva profitovať, tí však naň nenahliadajú optikou hodnoty dreva, ktoré sa v ňom nachádza. Naopak, les vnímajú ako zložitý organický systém s množstvom biologických procesov, ktoré sú vzájomne prepojené a ktorým ľudstvo zatiaľ rozumie len málo: 


„Lesy našu planétu formujú milióny rokov a za tento čas sa v nich vyvinulo množstvo vzťahov medzi faunou a flórou na danom území, cez ktoré ovplyvňujú zem i vzduch. V súčasnosti sa mnohí na les dívajú len cez hodnotu dreva, ktoré sa v ňom nachádza. My ho však viac vnímame cez ekosystémové služby, ktoré poskytuje danému územiu. A v neposlednom rade ho vnímame aj ako umelecké dielo prírody. A umelecké dielo nebudete posudzovať len podľa hodnoty materiálu, z ktorého je vytvorené. Les má však tú nevýhodu, že ho nezavesíte doma na stenu, alebo nepostavíte do galérie, aby ste sa ním mohli kochať. Ale môžete sa v ňom prejsť a sledovať i študovať jeho vývoj. Alebo ho môžete vyrúbať. Ale rozbili by ste sochu od Michelangela?“ dodali manželia Martinčekovci k prenájmu pozemku ochranárom. 

Pri ich rozhodovaní zavážilo, že Štátnu ochranu prírody SR považujú za profesionálnu organizáciu. S hľadaním možností, ako naplniť zámer vytvorenia bezzásahového územia, bola nápomocná Správa Národného parku Malá Fatra. Vzájomná diskusia ukázala, že zákon umožňuje prenajať ochranárom pozemky v národnom parku.

Následne sa dohodli s riaditeľom Správy NP v Malej Fatre Ing. Michalom Kalašom, že vo vzájomnej zmluve bude definované vytvorenie územia bez zásahu. Manželia veria, že sa k podobným krokom pripoja aj ďalší súkromní vlastníci lesa v národných parkoch. Nižšie nájdete zobrazenú mapu prenajatého územia.

 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu