AKTUÁLNE: Vláda predstavuje plán otvárania ekonomiky a prevádzok na 4 fázy, začne od stredy


Foto: AKTUÁLNE: Vláda predstavuje plán otvárania ekonomiky a prevádzok na 4 fázy, začne od stredy

Na tlačovej konferencii s podtitulom “Niečo za niečo” predstavuje predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič plán na postupné otváranie Slovenskej ekonomiky, v ktorej je dnes množstvo prevádzok a podnikov zatvorených pre epidémiu koronavírusu.

Uzatvorenie maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb s niektorými výnimkami platí od 16. marca, postupne došlo k uvoľneniu a podnikatelia či živnostníci v niektorých segmentoch mohli obnoviť prevádzku. Naďalej však množstvo nemôže pre vládne opatrenia fungovať ani v sprísnenom režime.

Uvoľnovanie ekonomiky začne od stredy 22. apríla 2020 a bude realizované v štyroch fázach. „Počet pozitívnych prípadov neklesá, preto chceme byť mimoriadne opatrní. Otvoríme niektoré prevádzky, ale musíme byť dvakrát viac disciplinovaní ako doteraz,“ dodal premiér Matovič.

V prvej fáze aj niektoré športoviská

Ak by začal počet nakazených rásť, vláda ich opätovne zatvorí. V prvej fáze začne otváranie prevádzok už v stredu, otvoria sa maloobchody a služby na ploche do 300 metrov štvorcových. Otvoria sa aj reštaurácie, bary a iné, avšak len cez predajné okienko.

Umožní sa aj využívanie vonkajších športovísk - len v prípade bezkontaktných športov, bez obecenstva, bez šatní a sociálnych zariadení. Dovolené bude aj otvorenie prevádzok na dlhodobé ubytovanie ako napríklad ubytovne bez poskytovania stravy. Otvoria sa aj predajne automobilov, motoriek či autobazáry.

Podmienky, za ktorých bude dovolené otvoriť od stredy vybrané prevádzky. Zdroj: Facebook

Otvorenie v ostatných fázach závisí na vývoji


Ostatné fázy nemajú pevne určený dátum, závisieť to bude od nárastu počtu nových identifikovaných prípadov nakazených koronavírusu. Podľa premiéra by bolo ideálne postupne otvárať v dvojtýždňových cykloch.

Zároveň dochádza ku skráteniu nákupných hodín pre dôchodcov z pôvodného trojhodinového časového okna na dve hodiny - od 9:00 hodiny do 11:00 hodiny. Pôvodne mohli dôchodcovia nakupovať do 12-tej hodiny.

Premiér Matovič chce dôchodcom rozdávať gastrolístky pre nákup v reštauráciach, jedlá by mali voziť taxislužby, ktoré majú dnes rovnako obmedzenú možnosť podnikať.

Úrad verejného zdravotníctva dnes zmiernil aj podmienky nosenia prekrytia horných dýchacích ciest, povolil napríklad pohyb bez rúška v prírode za podmienky zachovania vzdialenosti 20 metrov od osoby, s ktorou nositeľ neobýva spoločnú domácnosť.

Zároveň dochádza k obnoveniu niektorých plánovaných operácií, prioritu budú mať tie s pacientmi v urgentnom stave, pre ktorých by neoperovanie mohlo znamenať ohrozenie života.


Sledujte tlačovú konferenciu



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu