Župa podpísala memorandum o výskume a vzdelávaní v zdravotníctve


Foto: Župa podpísala memorandum o výskume a vzdelávaní v zdravotníctve Foto: Žilinský samosprávny kraj

Zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja podpísali Memorandum o porozumení pre bilaterálnu vzdelávaciu a výskumnú spoluprácu s Univerzitou Komenského v Bratislave, Jesseniovou lekárskou fakultou v Martine a Martinským centrom pre biomedicínu JLF UK v Martine. Jeho cieľom je rozvíjať výskumné a vzdelávacie aktivity.

Výsledkom spolupráce by mala byť koncepcia na rozvoj prevencie, diagnostiky a liečby závažných ochorení, ktoré majú dopad na zdravie obyvateľov v kraji. Výstupom budú napríklad spoločné publikácie, školenia či prednášky na špecifické témy. V memorande budú zahrnuté aj dobrovoľnícke aktivity, ktoré dnes prispievajú k zvládaniu epidémie:

„Záujmom Jesseniovej lekárskej fakulty UK a jej Martinského centra pre biomedicínu je popri výchove novej generácie zdravotníckych pracovníkov realizovať spoločne so ŽSK transláciu nových vedomostí a inovatívnych postupov súvisiacich s kolektívnym zdravím obyvateľstva do každodennej praxe.  Spoločné bilaterálne aktivity zároveň umožnia zlepšenie postupov a procesov v oblasti dosahovania strategických cieľov pre skvalitnenie zdravotnej starostlivosti,“ doplnili dekanka JLF UK prof. Andrea Čalkovská a riaditeľka Martinského centra pre biomedicínu prof. Erika Halašová.


Žilinská župa týmto krokom získa aj možnosť spolupráce s akademikmi pri príprave programu v oblasti zdravotníctva. Memorandum je uzatvorené na päť rokov, najmenej šesť mesiacov pred skončením sa rozhodne o jeho ďalšom pokračovaní. 

„Teším sa novej spolupráci v tak kľúčovej oblasti, ako je zdravotníctvo. Verím, že skúsenosti z vedy a výskumu budeme môcť využiť aj v súčasnej mimoriadnej situácii. Nakoniec už teraz v čase pandémie máme veľmi dobrú a intenzívnu spoluprácu so študentmi lekárskej fakulty, ktorí nám pomáhajú ako dobrovoľníci,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj