V týchto dňoch sú na oblohe v okolí Žiliny viditeľné skupiny satelitov projektu Starlink


Foto: V týchto dňoch sú na oblohe v okolí Žiliny viditeľné skupiny satelitov projektu Starlink Foto: YouTube

Viacerí čitatelia nás v posledných dňoch oslovili v súvislosti so zaujímavým úkazom, ktorý pozorovali na oblohe. V aktuálnej situácii ich prekvapili skupiny desiatok prelietavajúcich svetiel za sebou na oblohe. Prelet bolo možné pozorovať vo večerných hodinách.

U niektorých ľudí vyvoláva podobný úkaz bez bližších informácií obavu, o to viac, ak si ho spájajú so súčasnou krízovou situáciou. V skutočnosti ide o satelity projektu Starlink spoločnosti SpaceX, patriacej do portfólia podnikateľa Elona Muska.

Od začiatku roka postupuje vypúšťanie skupín 60 satelitov do nadmorskej výšky približne 550 kilometrov. Posledná skupina pod názvom Starlink 5 bola vypustená 18 marca 2020, najbližšie sa očakáva spustenie Starlink 6 už za tri dni, teda 23. apríla 2020. 

Celkovo plánuje spoločnosť dostať na oblohu až 12 tisíc satelitov, ktoré budú slúžiť aj k pokrytiu širšej časti zeme internetovým pripojením. Časy pozorovania satelitov na oblohe v okolí Žiliny, stanovené podľa GPS súradníc, nájdete na https://findstarlink.com/#49.2194,North,18.74,East;3



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu