Študenti a zamestnanci FBI v Žiline pomáhajú širokým spektrom činností


Foto: Študenti a zamestnanci FBI v Žiline pomáhajú širokým spektrom činností Foto: FBI UNIZA

Pri boji s aktuálnou epidémiou pomáhajú fakulty Žilinskej univerzity v Žiline cez svojich študentov a zamestnancov v širokom spektre činností, výnimkou nie je ani Fakulta bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline (FBI UNIZA). Tá má k riešeniu krízových situácií najbližšie, dnes je jej slogan „Študuj bezpečnosť, ovplyvníš budúcnosť“ nanajvýš aktuálny.

Krízový manažment, záchranné služby, bezpečnostný manažment, bezpečnosť priemyslu a bezpečnosť a ochrana kritickej infraštruktúry sú študijné programy, ktoré fakulta v súčasnosti ponúka.

Každý z nich priamo alebo nepriamo súvisí so súčasnou mimoriadnou situáciou. Aj preto bola fakulta oslovená z viacerých úrovní krízového riadenia na spoluprácu a podporu pri zabezpečovaní činností rôzneho charakteru.  

Pomoc pri repatriácii, v call centre aj na krízovom štábe

V spolupráci so Sekciou krízového riadenia Ministerstva vnútra SR fakulta spustila registráciu dobrovoľníkov pre potreby MV SR. Rozsah činností je široký. Študenti pracujú v karanténnych centrách pre repatriantov.

Ďalší poskytujú  širokej verejnosti v call centrách informácie podľa manuálov, koho kontaktovať v prípade podozrenia z nákazy, kedy ísť na vyšetrenie a kam, a mnohé ďalšie informácie.

Ďalší študenti by mali pomáhať Ústrednému krízovému štábu SR pri činnostiach v prípade sprísnenia obmedzení pohybu osôb v SR s cieľom minimalizácie možnosti šírenia koronavírusu COVID19.

Štáb chce využiť ich vedomosti a zručnosti potrebné na organizovanie menších skupín dobrovoľníkov. Vysokoškoláci vedia pomáhať aj pri výkone činností asistentov starším spoluobčanom.  

Dobrovoľnícka činnosť študentských spolkov funguje aj v čase mimoriadnej situácie 

V Žiline pôsobí Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina. Súčasťou tohto spolku sú aj študenti, ktorí majú založený Miestny spolok Slovenského Červeného kríža pri FBI UNIZA. Nachádzajú sa nielen v Žiline, ale i vo všetkých kútoch SR, kde aktívne pôsobí približne 30 dobrovoľníkov.


V rámci činností v súvislosti s vírusom COVID-19 sa venujú  nielen šitiu rúšok (od zháňania materiálu až po samotnú distribúciu konkrétnym objednávateľom), ale i triedeniu pacientov pred nemocnicami a meraniu telesnej teploty pri vstupoch v rôznych okresoch a distribúciou potravinovej pomoci pre sociálne slabšie skupiny.

Rúška šijú úplne zadarmo, pričom sa zamerali na najviac ohrozené skupiny. Ide napríklad o deti vo FNsP Žilina, ZZS Falck, zariadenia pre seniorov alebo ľudí bez domova. 

Zdroj: FBI UNIZA

Študenti a zamestnanci fakulty pomáhali aj pri procese plánovaného vysťahovania sa všetkých študentov univerzity z internátov. Na ubytovacích zariadeniach univerzity zriadili kontrolné stanoviská, kde sa pomocou termovíznej kamery a digitálnych teplomerov merala telesná teplota a zároveň bol týmto spôsobom kontrolovaný vstup osôb do areálu.  

K tomuto využívali termovíznu kameru Micro-epsilon Tim 450, ktoré sú súčasťou laboratória Katedry bezpečnostného manažmentu. Dobrovoľníci z fakulty zaisťovali aj bezpečnosť osôb, ktoré sa v areáli ubytovacích zariadení pohybujú.

Zúčastnili sa hasenia požiaru nad Považským Chlmcom

Aj keď sa najväčšia pozornosť sústredí na zvládnutie súčasnej mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom COVID 19, FBI UNIZA sa podieľa podľa potreby aj na riešení iných krízových javov. 

V pondelok 6. 4. 2020 bola z úrovne Krajského operačného strediska HaZZ Žilina oslovená organizácia DHZ Žilina a Žilinská univerzita, ktorej majoritnú časť tvoria študenti a zamestnanci fakulty, s požiadavkou o pomoc pri likvidácii lesného požiaru nad Považským Chlmcom a k dohášaniu lokálnych ohnísk.   

„Vážime si všetkých študentov i zamestnancov FBI UNIZA, ktorí popri plnení si svojich študijných a pracovných povinností sú ochotní pomáhať a zapájať sa do jednotlivých činností podľa aktuálnych potrieb. Za ich aktivitu, ľudskosť a veľké srdce ďakujeme,“ dodávajú predstavitelia fakulty.


Pomoc pri hasení požiaru nad Považským Chlmcom. Zdroj: FBI UNIZA


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FBI UNIZA