AKTUÁLNE: Mesto Žilina predlžuje preventívne opatrenia až do odvolania


Foto: AKTUÁLNE: Mesto Žilina predlžuje preventívne opatrenia až do odvolania Foto: Mesto Žilina

Preventívne opatrenia mesta Žilina proti šíreniu prenosného ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2 platné do 15. apríla sa predlžujú do odvolania. Vzhľadom na pokračujúcu mimoriadnu situáciu na celom území Slovenska o tom rozhodol Krízový štáb mesta Žilina.    

Aktuálne preventívne opatrenia mesta platné do odvolania

• Rušia sa všetky hromadné spoločenské, kultúrne a športové podujatia na území mesta. 
• Rušia a zakazujú sa všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia na školách, ktorých zriaďovateľom je mesto.
• Pozastavuje sa prevádzka Mestského divadla, Zimného štadióna, Mestskej krytej plavárne v Žiline, plavárne na Základnej škole Martinská v Žiline.
• Pozastavuje sa činnosť v denných centrách pre seniorov a zakazujú sa návštevy v Zariadení pre seniorov ÚSMEV.
• Prerušuje sa činnosť Centra voľného času Kuzmányho 105, vrátane prenájmov priestorov v športovej hale pri Základnej škole V. Javorku a vyučovanie v Základných umeleckých školách Ladislava Árvaya a Ferka Špániho.
• Ruší sa prenajímanie Radnice mesta Žilina a zasadacích miestností v budove Mestského úradu pre externé firmy, spoločnosti a organizácie.
• Zakazuje sa prenájom telocviční a objektov vo vlastníctve mesta a organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta externým užívateľom.
• Prerušuje sa aj činnosť iných subjektov, napríklad športových klubov, podnikateľských subjektov, mimovládnych organizácií, občianskych združení, ktorá vyplýva z prenájmu priestorov v školách, materských školách a školských zariadeniach.
• Ruší sa výdaj stravy v Jedálni na Námestí J. Borodáča 1, Jedálni na Lichardovej ulici č. 44 a vo výdajni jedla na ulici A. Kmeťa č. 38. Obmedzenie sa netýka 340 zdravotne znevýhodnených a imobilných občanov, ktorí doteraz využívali dovoz stravy domov.
• Pozastavuje sa činnosť Denného stacionára na Námestí J. Borodáča 1 v Žiline.
• Prerušuje sa tzv. sociálny taxík, dopravná služba pre imobilných občanov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.
• Do odvolania sa predlžuje zákaz vstupu na všetky detské ihriská v správe mesta.
• Platí sprísnený režim organizácie pre všetky občianske rozlúčky so zosnulými a naplánované sobáše.
• Mestská hromadná doprava v Žiline jazdí až do odvolania v prázdninovom režime. Do vozidiel je zakázané nastupovať a vystupovať prvými dverami a zamedzený je prístup do prednej časti k vodičovi. Zrušené je dopytové otváranie dverí. Do autobusov a trolejbusov môžu nastupovať len cestujúci, ktorí majú na tvári ochranný prvok v podobe rúška alebo alternatívneho zahalenia nosa a úst. Pri cestovaní sa zároveň odporúča nosiť rukavice.
• Predlžuje sa obmedzený režim Mestského úradu v Žiline. Úradné hodiny pre verejnosť sú zrušené, od 8.00 do 11.00 hodiny sú v sídle úradu na Námestí obetí komunizmu 1 k dispozícii len služby podateľne a pokladne. Pracoviská Ohlasovne pobytu Žilina (evidencie obyvateľov) a Matričného úradu v Žiline v klientskom centre Ministerstva vnútra SR v budove Europalace (Vysokoškolákov 33B) na Vlčincoch sú otvorené v úradných hodinách stanovených Ministerstvom vnútra SR, a to v pondelok, utorok, vo štvrtok a v piatok od 8.00 do 11.00 hod., v stredu od 13.00 do 16.00 hod.
• Žiadame občanov, aby využívali inú ako osobnú formu vybavenia svojich požiadaviek na mestský úrad, odporúčame uprednostniť telefonickú alebo elektronickú komunikáciu. Aktuálne telefónne čísla na jednotlivé odbory mestského úradu sú k dispozícii na internetovej stránke v časti Občan/Kontakty.
• Žiadame o zodpovedné dodržiavanie nariadení a opatrení, o nosenie osobných ochranných prostriedkov a prísne dodržiavanie hygienických pravidiel. Ďakujeme za každý prejav občianskej zodpovednosti, solidarity a ústretovosti voči tým, ktorí našu pomoc v tomto období najviac potrebujú.



AKTUÁLNE INFORMÁCIE

Internetová stránka: https://koronavirus.zilina.sk
Infolinka mesta Žilina: 0908 304 916 (pracovné dni, 7.00 do 19.00 hod.)
Linka Centra dobrovoľníckej psychologickej podpory:  0908 453 842 (pracovné dni, 8.00 do 17.00 hod.)
Informačný e-mail pre verejnosť: hovorca@zilina.sk
E-mail na pomoc pre ľudí v núdzi: potrebujempomoc@zilina.sk
Online chat pre sluchovo postihnutých: na stránke https://koronavirus.zilina.sk (pracovné dni, od 8.00 do 14.00 hod.)



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina