AKTUÁLNE: Vláda povolí časť nevyhnutných operácií, včera pribudlo 66 nakazených


Foto: AKTUÁLNE: Vláda povolí časť nevyhnutných operácií, včera pribudlo 66 nakazených Foto: Facebook OĽANO

Za včera pribudlo z 1302 otestovaných celkom 66 prípadov nákazy ochorením koronavírusu, len 14 nových pozitívne testovaných pacientov je mimo domovov sociálnych služieb a karanténnych stredísk. Až 48 ľudí novodiagnostikovaných pacientov je z domova sociálnych služieb v Pezinku. 

Aktuálne je schopnosť replikácie vírusu na Slovensku (parameter R0) na úrovni pod hodnotou 1, v praxi by to znamenalo, že vírus by mal postupne ustupovať. Ide však o prepočet pri neúplnom obraze skutočného stavu, otázne sú podľa predsedu vlády Igora Matoviča viaceré faktory.

Medzi rizikové patria rómske komunity alebo domovy sociálnych služieb, príkladom je zariadenie v Pezinku s desiatkami nakazených v rizikovom veku:

„Približne desiaty deň testujeme rómske osady, päť je v karanténe a v ďalších máme pozitívne prípady. Rómskych komunít je na Slovensku 1044 a je pred nami veľa práce kým spoznáme, aké je skutočné zdravie v týchto komunitách. Rovnako vážne hrozby sú naše domovy sociálnych služieb,“ dodal premiér.


Vláda zároveň povolí niektoré plánované operácie v nemocniciach. Budúci pondelok bude zverejnený plán, ktorý spresní podmienky pre postupné otváranie obchodných prevádzok. Ich znovuspustenie závisí aj od budúceho vývoja testovania.

Dnes je pokles HDP na úrovni 30 percent, pri otvorení prevádzok by podľa Matoviča priniesli tieto dodatočné uvoľnenia v maloobchode len 2 percentá rastu hrubého domáceho produktu.

„Sme odkázaní na objednávky zo zahraničia. Tým, že otvoríme predajne alebo dáme dole rúška, nedonútime Nemca, aby si kupoval náš Volkswagen,“ uviedol Matovič s tým, že naša otvorená ekonomika je závislá na exporte.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu