Dobrovoľníci ušili už tisícky rúšok, distribuujú ich bezplatne pre domácnosti v Žiline


Foto: Dobrovoľníci ušili už tisícky rúšok, distribuujú ich bezplatne pre domácnosti v Žiline Foto: Pavol Stražovec

Od 18. marca 2020 sa zapojili dobrovoľníci Územného spolku Žilina Slovenského Červeného kríža (SČK) do výroby, balenia a následnej distribúcie ochranných rúšok z textilu. Za deň vyrobia viac ako 200 kusov v troch veľkostiach – dospelé, stredné a detské. Rúška sú následne distribuované do domácností, ktoré prejavili o ne záujem cez formulár. 

Podobne ako v mnohých prípadoch šitia v aktuálnej situácii, ani jeden z dobrovoľníkov nie je profesionálny krajčír. Mnohí pracujú s obšívacím či šijacím strojom prvýkrát, naučili sa na nich pracovať takpovediac “za jazdy”. Mimoriadna situácia sa dotkla mnoho firiem a spoločností, výnimkou nie je ani Slovenský Červený kríž. 

Územný spolok v Žiline má okrem prevádzky Zariadenia pre seniorov – Dom sv. Lazara, najmä vzdelávaciu a preventívnu činnosť. Kurzy prvej pomoci, kurzy opatrovania, školenia prvej pomoci na základných a stredných školách, zážitkové kurzy, tréningy pre dobrovoľníkov, ale aj práca v teréne – asistenčné služby prvej pomoci pri športových, kultúrnych akciách. 

Všetky aktivity v teréne, kurzy a vzdelávania, kde sa stretáva Červený kríž s ľuďmi sa pozastavili. Nastala otázka, v čom môže byť Slovenský Červený kríž v Žiline užitočným, a kde môže podať pomocnú ruku. Nedostatok ochranných prostriedkov – rúšok a nariadenie povinného nosenia na verejných priestranstvách a obchodoch udal jasnú odpoveď. 

„Pár šikovných rúk, nápad na viacero strihov veľkostí, makety, látky, šijacie stroje od starých rodičov či z domu, gumičky a nite a učebňa prvej pomoci sa rýchlo premenila na dielňu. Po pár dňoch sme dokázali ušiť rúška pre záchrannú zdravotnú službu, pre zariadenie pre seniorov i pre rodiny dobrovoľníkov. Spolu s mestom Žilina sme začali uvažovať vo veľkom – potreba obyvateľov mestských i prímestských časti nosenia rúška je jasná. Aby sme dokázali rúška doručiť, dobrovoľníci začali rúška doručovať priamo do poštových schránok,“ informoval Peter Martinek, predseda územného spolku SČK v Žiline. 



Za 14 dní takto spolu s mestom Žilina ušili a zabalili 6 477 rúšok pre 1737 domácností. Rúška išli aj na záchrannú zdravotnú službu, na detské oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, do zariadení pre seniorov. Na výrobe, balení a doručovaní rúšok sa podieľajú 23 dobrovoľníci, ktorí mnohí prijali výzvu, a zapojili sa doslova „zo dňa na deň“. 

„Aj touto cestou ďakujeme dobrovoľníkom, že bez nároku na odmenu sa rozhodli nesedieť doma, a prísť na Slovenský Červený kríž, a pomôcť ako vedia. Šitím, strihaním, balením, rozvozom rúšok do schránok. Ďakujeme! Ak ešte nemáte rúško, kliknite na zilina.redcross.sk a bezplatne si ho objednajte do svojej schránky,“ dodáva Peter Martinek 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenský Červený kríž