AKTUÁLNE: Občania aj firmy si budú môcť odložiť splátky úverov až do 9 mesiacov


Foto: AKTUÁLNE: Občania aj firmy si budú môcť odložiť splátky úverov až do 9 mesiacov Foto: Facebook - Oľano

Na dnešnom tlačovom brífingu opatrenia predstavili zástupcovia bankového sektora, predseda vlády Igor Matovič a minister financií Eduard Heger tri nové ekonomické opatrenia, ktoré nazvali “Druhá pomoc”. Prvá zahŕňala pri predstavení sedem opatrení.

„Paralelne so záchranou zdravia sme začali pracovať na tom, aby sme pripravili opatrenia pre podnikateľov a občanov. Ľudia, ktorí sú zasiahnutí s pandémiou, sa musia vedieť vysporiadať so záväzkami v podobe úverov a splátok. Konkrétna pomoc sa týka toho, aby žiadny človek neprišiel o strechu nad hlavou,“ dodal Heger.

Prvé dve opatrenia riešia možnosť odkladu splátok, pričom ľudia, ktorí takto budú postupovať, sa nestanú neplatičmi z pohľadu registra. Odklad splátok úverov až do 9 mesiacov by mal platiť pre občanov, SZČO, malé a stredné podniky. Vybavenie odkladu bude podľa slov ministra jednoduché v elektronickej podobe.

Odložené platby splatia na záver alebo zvýšením splátok

Splátky budú odložené na koniec obdobia, v ktorom mal daný subjekt splatiť svoj záväzok. Ak by dlžník nechcel presúvať odložené splátky na koniec obdobia, vie si ich rozložiť do aktuálnych cez navýšenie. Banky budú ponúkať aj možnosť kombinovať tieto dva prístupy.


Posledné opatrenie cieli na zvýšenie hornej hranice pre bezkontaktné platby z 20 eur na 50 eur. Vďaka tomu by ľudia nemuseli zadávať pin kód a dotýkať sa zariadení pre platenie, čím sa zníži riziko šírenia nákazy. 

Sledujte tlačový brífing 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Zaznamenali ste nárast psích exkrementov?