Zo zamestnancov FNsP Žilina v karanténe malo 38 negatívny test, u jedného potvrdili ochorenie


Foto: Zo zamestnancov FNsP Žilina v karanténe malo 38 negatívny test, u jedného potvrdili ochorenie Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP Žilina) dnes informovala o výsledkoch testov prvých 39 zamestnancov, ktorí boli 1. apríla 2020 testovaní pre ochorenie COVID-19 v súvislosti s kontaktom s pacientom pozitívne testovaným počas prvej hospitalizácie v čase pred prejavením príznakov.

Celkovo sa pre kontakt so 67-ročným pacientom s pozitívnym testom dostalo do karantény 62 pracovníkov nemocnie. V tomto prípade bolo z nich zatiaľ testovaných 9 lekárov, 20 sestier a 10 iných zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov. Jeden z nich má pozitívny výsledok.

„V 38 prípadoch bol výsledok negatívny, títo zamestnanci môžu zrušiť domácu izoláciu a vrátiť sa do práce podľa usmernení hlavného hygienika. V prípade jedného nezdravotníckeho zamestnanca FNsP Žilina bol test pozitívny. Ide o zamestnanca, ktorý vykonával na oddelení obslužné práce pri použití štandardných ochranných prostriedkov (rúško, rukavice), je v domácej izolácii, do dnešného dňa nemá príznaky ochorenia COVID-19,“ informuje hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

Pre obmedzenie zdravotníckych výkonov na danom oddelení nebol pozitívne testovaný zamestnanec v období od 21. marca do 3. apríla 2020 v kontakte s inými pacientmi. Zároveň v tejto dobe vykonával pomocné práce mimo aktívnych oddelení len počas dvoch dní, kedy bol v kontakte s veľmi nízkym počtom predovšetkým nezdravotníckych zamestnancov. 

„Aktuálne prebieha posudzovanie epidemiologickej anamnézy a klinického stavu kontaktov daného zamestnanca zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva i našej nemocnice. Ďalší prípadne dotknutí zamestnanci budú okamžite umiestnení do domácej izolácie a v prípade úzkeho kontaktu absolvujú na 6. deň od posledného kontaktu test. Nie je potvrdený pôvod prenosu ochorenia, preto nie je možné stanoviť, či dva pozitívne prípady spolu vôbec môžu súvisieť,“ doplnila Záteková.


Zároveň dnes prebehli výtery ďalším 13 zamestnancom FNsP Žilina, ktorí boli v kontakte s pacientom dňa 28. marca 2020. Naďalej sú v domácej izolácii. Zamestnanci z kontaktu s pacientom zo dňa 31. 3. 2020 budú testovaní na 6. deň - v pondelok 6. apríla 2020. Rovnako sú naďalej v domácej izolácii.

Národné centrum zdravotníckych informácií zverejnilo aktuálne počty testovaných s pozitívnym výsledkom v mestách a obciach podľa bydliska. Zoznam pre Žilinský kraj sa nachádza nižšie.

Žilina - 7 
Liptovský Mikuláš - 5 
Švošov - 4
Príbovce - 4   
Ružomberok - 4
Martin - 3 
Terchová - 3 
Veľké Rovné - 2 
Čadca - 2 
Malý Čepčín - 2 
Stará Bystrica - 2 
Necpaly - 2 
Nižná - 2 
Turie - 1 
Povina - 1 
Krásno nad Kysucou - 1 
Vrútky - 1 
Zázrivá - 1 
Trstená - 1 
Liptovský Hrádok - 1



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina