Parlament zakázal predaj respirátorov bežným obyvateľom


Foto: Parlament zakázal predaj respirátorov bežným obyvateľom Foto: ilustračné - pixabay

Národná rada Slovenskej republiky dnes schválila zákon, ktorým zakázala počas krízovej situácie predávať respirátory FFP2 a FFP3 iným ako vybraným osobám - napríklad zdravotníkom, vojakom, policajtom či vybraným firmám.

Cieľom legislatívnej iniciatívy v skrátenom konaní je regulovať dostupné množstvo respirátorov na trhu tak, aby slúžili primárne v miestach, kde sú potrebné. S nasadeným respirátorom vo väčšine prípadov nechránime okolie, maska zabráni nakazeniu jeho nositeľa. Smerom navonok už ale môže prepúšťať kvapôčky s infekciou.

„Zakazuje sa počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok a slúži na ochranu dýchacích orgánov pred látkami a zmesami, ktoré sú nebezpečné pre zdravie, a pred škodlivými biologickými faktormi, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3 a osobný ochranný prostriedok kategórie KN95 inej osobe, než poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti ... zdravotníckemu pracovníkovi ... orgánom štátnej správy alebo územnej samosprávy,“ spresňuje schválený zákon.

Respirátory bude možné predávať aj firmám a podnikateľom, ktorí musia zabezpečovať tieto osobné ochranné prostriedky pre výkon práce, pri ktorej je ich použitie nevyhnutné.


Takisto je povolený predaj distribútorom so sídlom alebo miestom výkonu podnikania na území Slovenskej republiky, ktorí ich ďalej predávajú vyššie uvedeným osobám.

Za porušenie zákona hrozí fyzickým osobám pokuta do výšky 1 000 eur, firmy môže Slovenská obchodná inšpekcia potrestať sankciou až do výšky 10-tisíc eur.  V susednej Českej republike už polícia na základe podobnej vyhlášky zadržala priekupníkov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu