Štát preplatil Žiline výdavky 161-tisíc eur za mimoriadnu situáciu na Rondli a vo Vraní


Foto: Štát preplatil Žiline výdavky 161-tisíc eur za mimoriadnu situáciu na Rondli a vo Vraní Foto: TS Mesto Žilina

Mesto Žilina dostalo od štátu kompenzáciu výdavkov, ktoré investovalo počas trvania mimoriadnej situácie na estakádnej kruhovej križovatke (Rondli). Sumu vyše 161-tisíc eur poukázalo na účet mesta Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Výšku výdavkov na záchranné práce počas mimoriadnej situácie od 19. mája do 2. júna minulého roka overil Okresný úrad v Žiline, no záverečné rozhodnutie bolo v rukách ministerstva.

Zvýšené výdavky mesta súviseli najmä s montážou a demontážou podpernej konštrukcie mostného objektu, jeho očistením, diagnostikou, ako aj s projektovou dokumentáciou na zabezpečenie dočasného dopravného značenia, jeho osadením, prenájmom a demontážou.   

Mimoriadnu situáciu na Rondli vyhlásilo mesto 19. mája 2019 po nočnom požiari, ktorý vznikol na železničnej zastávke Žilina – Záriečie a rozšíril sa na priľahlý mostný objekt a jeho piliere.

Z tohto dôvodu sa musela uzavrieť aj kruhová križovatka. Krízový štáb mesta Žilina následne rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie, ktorá trvala do 2. júna 2019, od 1. júna bola premávka cez Rondel spustená v plnom režime.   


S technickým zabezpečením poškodenej časti Rondla sa začalo už 21. mája 2019. Robotníci postupne začali otryskávať zasiahnuté časti mosta vodou, čím sa plochy vyčistili a mohol sa zistiť rozsah poškodení. Následne sa urobili sondy, odobrali vzorky betónu a mesto dalo vypracovať analýzu vzoriek.

Výsledky nepreukázali také štrukturálne mineralogické zmeny, ktoré by potvrdzovali poškodenie betónu vplyvom rozsiahleho požiaru. Mesto preto odstránilo konštrukciu, ktorá dočasne slúžila ako podpera mostného objektu a mala zaistiť statiku mosta.

„Hoci téma vlastníckych vzťahov k Rondlu nie je definitívne ukončená, vnímame pozitívne finančnú  kompenzáciu, ktorú nám poskytlo ministerstvo vnútra v súvislosti s výdavkami vynaloženými pri mimoriadnej situácii. Po jej vyhlásení sme museli reagovať takmer okamžite na stabilizovaní mostného objektu, aby sa mohla opätovne spustiť doprava. Niet pochýb, že každý výdavok v súvislosti s opatreniami, ktoré sme prijímali bol v tej situácii nevyhnutný a oprávnený,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.   

Rondel tvorí dôležitý dopravný uzol na mestskom okruhu v Žiline. Nachádza sa na Mostnej ulici na ceste I/61 smerom od Bratislavy a Popradu a je križovatkou s Rajeckou cestou (cesta I/64, smer od Prievidze), Hálkovou ulicou v smere do centra a Závodskou cestou v smere na Závodie a Bánovú.

V sume kompenzácie od ministerstva sú zahrnuté aj náklady mesta, ktoré súviseli s mimoriadnou situáciou pri zosuvoch pôdy v mestskej časti Vranie v máji minulého roka. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina