Od dnes platia vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, zajtra sú obchody zatvorené


Foto: Od dnes platia vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, zajtra sú obchody zatvorené Foto: ilustračné

Dnešným dňom zavádzajú obchodné prevádzky, ktoré zostali počas mimoriadnej situácie otvorené, prednostné hodiny pre seniorov. Doteraz pristupovali reťazce k vyhradeniu špeciálnych hodín na nákupy seniorov individuálne, čo viedlo k rozličným časom.

Po novom nariadenie vlády túto dobu zjednotí. V časovom rozmedzí od 9:00 do 12:00 hod. majú ostatní obyvatelia obmedziť nakupovanie tak, aby ho umožnili ľuďom vo veku nad 65 rokov.

Tí patria medzi najohrozenejšie skupiny z hľadiska komplikácie infekciou nového koronavírusu. Opatrenie na vyhradenie špeciálnych hodín platí od pondelka do soboty, každú nedeľu budú prevádzky úplne uzatvorené .


Počas sanitárneho dňa musia prevádzkovatelia podľa nariadenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dezinfikovať priestory. Za nerešpektovanie opatrenia hrozí pokuta až do výšky 20-tisíc eur. Vláda zároveň uzatvorením prevádzok v nedeľu poskytuje možnosť oddychu personálu prevádzok.

„Zároveň vyzývame dôchodcov, aby vychádzali z domu len v nevyhnutných prípadoch, najmä v čase od 9.00 do 12.00 h,” povedal premiér s tým, že štát odporúča seniorom, aby požiadali o pomoc iných. Zároveň ale majú eliminovať osobný kontakt s inými ľuďmi, aj s rodinou,“ dodal pri predstavení opatrenia predseda vlády Igor Matovič.

Nariadením Úradu verejného zdravotníctva SR je od stredy 25. marca zakázané vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest - respirátorom, rúškom, šálom, šatkou alebo iným.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu