Žilinská firma začala vyrábať ochranné štíty pre zdravotníkov a nemocnice


Foto: Žilinská firma začala vyrábať ochranné štíty pre zdravotníkov a nemocnice

Slovenské zdravotníctvo trpí v súčasnej situácii akútnym nedostatkom zdravotníckych pomôcok. Lekári, sestry, záchranári a celý ošetrujúci personál, ktorý denne prichádza do styku s desiatkami pacientov, je vystavený riziku nákazy. Jednou z dôležitých pomôcok pri ich práci môže byť ochranný štít. 

Žilinská firma, fungujúca pod značkou Vytlac.me pomáha týmto ľuďom v prvej línii tým, že už niekoľko dní vyrába celotvárové ochranné štíty. Hotové kusy sú následne distribuované tam, kde sú najviac žiadané a potrebné. Cena štítu je necelých štrnásť eur.

„V rámci snahy pomôcť celej aktuálnej situácii sme sa rozhodli vyrábať celotvárové ochranné štíty pre potreby ochrany najmä ľudí v prvej línii. Dizajn štítov (rozmery, materiály) sme navrhovali s doktormi a záchranármi, na základe ich požiadaviek tak, aby boli zakryté aj uši, čelo a bola vhodná dĺžka pod bradu pri sklonení ošetrujúceho nad ošetrovaným,“ uviedol majiteľ spoločnosti.

Mesto Žilina zakúpilo približne 150 kusov, ďalej boli štíty dodané niekoľkým nemocniciam v počte desiatok kusov, ale aj súkromným firmám a fyzickým osobám.


Použitý materiál predstavuje PETG plast s certifikátom, ktorý je možné čistiť štandardnými dezinfekčnými prostriedkami. Prvé kusy už slúžia aj zdravotníckemu personálu na urgentnom príjme vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.

Ďalšie desiatky až stovky kusov sú vo výrobe a budú pripravené pre všetkých, ktorí ich pri svojej náročnej práci potrebujú. Objednať si takýto štít je možné na nasledujúcich kontaktoch:

Väčšina spoločností v Žiline ešte len začína pociťovať výpadok príjmov, ktorý bude v najbližšej dobe rásť. Napriek tomu sa nájdu také, ktoré v tejto neľahkej situácii prispôsobili svoje služby na to, aby predovšetkým pomohli ostatným.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu