Slovensko má prvých dvoch vyliečených pacientov z koronavírusu


Foto: Slovensko má prvých dvoch vyliečených pacientov z koronavírusu Foto: ilustračné / pixabay.com

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky dnes 26. marca informovalo, že eviduje už dva prípady vyliečení z ochorenia COVID-19 (koronavírus). Podľa zverejnených informácií ide o ženu a muža z košického regiónu. 

Muž bol po detekovaní ochorenia hospitalizovaný, žena strávila liečenie v domácej karanténe. Do dnešného dňa sa nakazilo celkom 226 Slovákov, podľa oficiálnych údajov pribudlo za včerajší deň 10 nových prípadov. V najbližších dňoch bude stúpať početnosť testovania, preto je možné očakávať postupné zvyšovanie počtu zistených infikovaných.

Za vyliečeného pacienta sa považuje osoba, ktorej ustúpili príznaky ochorenia COVID-19 a následne bola umiestnená ďalšie dva týždne v karanténe.


Ak ani po tejto dobe neprejavuje známky ochorenia, musí byť ešte dvakrát negatívne testovaný. Až potom je oficiálne považovaný za človeka, ktorý prekonal ochorenie spôsobené koronavírusom a môže sa vrátiť do bežného života.

Zapojiť sa do štandardného režimu môžu aj obyvatelia, ktorí zotrvali v povinnej 14-dňovej karanténe napríklad z dôvodu, že sa vrátili zo zahraničia. Pokiaľ sa u nich neprejavili žiadne známky ochorenia, môžu opustiť domácu izoláciu. Napriek tomu je vhodné stále dodržiavať dobrovoľnú izoláciu a okrem nevyhnutných prípadoch vychádzať von čo najmenej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva