V Žilinskom kraji pretrváva zvýšený počet respiračných a chrípkových ochoreni


Foto: V Žilinskom kraji pretrváva zvýšený počet respiračných a chrípkových ochoreni

Napriek tomu, že respiračných aj chrípkových ochorení v celom Žilinskom kraji ubudlo počas jarných prázdnin, v niektorých okresoch počet chorých stúpal (Martin +70%, Dolný Kubín +72% a Tvrdošín +17%). Najčastejšie pribúdajú respiračné ochorenia aj chrípkové ochorenia u ľudí starších ako 20 rokov.

Podľa slov Gabriely Košeckej z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline bolo hygienikom v Žilinskom kraji nahlásených za tento týždeň takmer jedenásťtisíc akútnych respiračných ochorení. Príznaky chrípky vykazoval približne každý piaty pacient. „Ide o pretrvávajúci regionálne zvýšený výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení na Orave. Situácia je hodnotená ako výskyt odpovedajúci pre dané obdobie kalendárneho roka - chorobnosť sa presúva do starších vekových skupín,“ uviedla pre TASR Košecká.

Za celý kraj však počet ochorení klesol

O 2383 respiračných a 353 chrípkových ochorení menej zaznamenali hygienici v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom. Komplikácie sa vyskytli približne u každého 38. pacienta, najčastejším dôvodom boli zápaly prínosových dutín.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu