V nedeľu 29. marca dôjde k zmene zimného času na letný, striedanie definitívne skončí v roku 2021


Foto: V nedeľu 29. marca dôjde k zmene zimného času na letný, striedanie definitívne skončí v roku 2021 Foto: ilustračné / pixabay.com

V noci zo soboty na nedeľu 29. marca si pospíme kratšie. O druhej hodine ráno dôjde k zmene zimného času na letný, hodinky si preto posunieme o hodinu dopredu. Na konci víkendu sa tak začne stmievať až okolo pol ôsmej večer.

Dňa 29. marca 2020 o 02:00 hod. ráno stredoeurópskeho času (SEČ) nastane posun času dopredu na 03:00 hod. stredoeurópskeho letného času (SELČ).

Striedanie zimného a letného času skončí v roku 2021

Striedaniu štandardného (zimného) a letného času v Európskej únii je definitívny koniec. Návrh na jeho zrušenie odhlasovali minulý rok poslanci Európskeho parlamentu v reakcii na celoeurópsky prieskum, podľa ktorého je za zrušenie striedania času až 84 percent obyvateľov únie.

Krajiny, ktoré si ponechajú letný čas, by mali vykonať poslednú zmenu v noci zo soboty na nedeľu v marci 2021. Ostatné krajiny, ktoré budú naopak chcieť štandardný (zimný) čas, si naposledy posunú hodiny v októbri 2021.


Striedanie času sa datuje do roku 1916, kedy s ním prišli Nemci počas prvej svetovej vojny. Následne ho prebrali aj ostatné krajiny Európy a takisto Spojené štáty americké. Až 70% respondentov v prieskume o zrušení striedania času bolo práve z Nemecka. 

Európska únia využíva tri časové pásma

Členské štáty únie využívajú tri časové pásma: greenwichský stredný čas (GMT) v Spojenom kráľovstve, Írsku a Portugalsku, GMT+1 v sedemnástich krajinách vrátane Slovenska a GMT+2 v ďalších ôsmich krajinách.

Niektoré štúdie naznačujú, že dlhšia viditeľnosť počas letného času by mohla prospieť oddychovým aktivitám, avšak biorytmus človeka môže takáto zmena ovplyvniť negatívne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu