Polícia aj hasiči žiadajú ľudí, aby nevypaľovali suché trávy a lesy, porušujú tým zákon


Foto: Polícia aj hasiči žiadajú ľudí, aby nevypaľovali suché trávy a lesy, porušujú tým zákon Foto: KR PZ Žilina

Policajný zbor upozorňuje na stále rozšírenú prax v jarných mesiacoch, ktorou je vypaľovanie trávy, rôznych porastov a spaľovanie biologického odpadu. Následkom takéhoto konania často dochádza k rozsiahlym požiarom s veľkými škodami.

Mnohí ľudia sú nepoučiteľní a každoročne spaľujú nielen odpady ale vypaľujú veľké lúky a pozemky od suchých tráv. Hasiči majú následne plné ruky práce so zvládnutím požiarov.

Za posledných 24 hodín zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru pri požiaroch trávy v štyroch okresoch - Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Čadca. Najvážnejšia situácia bola pritom na Kysuciach.

„V tejto súvislosti upozorňujeme, že akékoľvek spaľovanie biologického odpadu je protiprávnou činnosťou a v závislosti od rozsahu takéhoto protiprávneho konania je možné toto kvalifikovať aj ako trestný čin neoprávnené nakladanie s dopadmi podľa § 302 Trestného zákona,“ uvádza polícia na sociálnej sieti.

Ak pri vypaľovaní dôjde k rozšíreniu ohňa do okolitého prostredia, môže sa v závislosti od následkov kvalifikovať takéto konanie aj ako trestný čin ohrozenie a poškodenie životného prostredia.

Pokiaľ by oheň zničil alebo poškodil biotopy chránených druhov živočíchov, je možné toto konanie postihovať aj za trestný čin porušovanie ochrany rastlín a živočíchov.


V prípade, že by následkom ohňa došlo napríklad k poškodeniu lesa, jeho pôvodca by mohol byť postihovaný aj za trestný čin poškodzovanie cudzej veci podľa, nakoľko by vznikla majiteľovi lesa preukázateľná škoda na lesnom poraste.

Pri hasení požiaru v Čadci spotrebovali 50-tisíc litrov vody

K rozsiahlemu požiaru trávy a lesného porastu v okrese Čadca došlo vo štvrtok 19. marca 2020 okolo 14:00 hod. Na mieste zasahovali hasiči z Hasičských staníc v Čadci, Kysuckom Novom Meste, Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia Dobrovoľných hasičský zborov obcí Krásno nad Kysucou a Oščadnica.

Požiar lesa a trávy v časti Čadca - Horelica 19.3.2020

„Hasiči začali vykonávať hasiace práce pomocou genfovakov a jednoduchými hasiacimi prostriedkami. Po zriadení cca 400 metrov dlhého dopravného vedenia vody s použitím jazierkového systému od príjazdovej komunikácie začali likvidovať požiar. Medzitým sa podarilo dostať s technikou po hrebeni nad šíriaci sa požiar a hasiči začali lokalizovať požiar vysokým tlakom vody,“ informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Po troch hodinách sa hasičom podarilo požiar lokalizovať a krátko po 18:30 hod. večer úplne zlikvidovať. Obvod plochy zasiahnutej požiarom je približne 1 800 metrov štvorcových a na hasenie sa spotrebovalo zhruba 50-tisíc litrov vody.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina