Niekoľko stoviek zahraničných vojakov sa bude cvičiť aj v Žiline


Foto: Niekoľko stoviek zahraničných vojakov sa bude cvičiť aj v Žiline

Vláda v stredu 18. 2. 2015 odobrila prítomnosť vojakov ozbrojených síl cudzích štátov na našom území. Na Slovensko prídu v prvom polroku 2015 stovky vojakov, ktorí sa zúčastnia viac ako tridsiatich naplánovaných cvičení. Predovšetkým pôjde o ozbrojené sily z USA, Česka, Poľska, Maďarska či Rakúska.

V dátumoch od 24. februára do 15. marca bude 110 vojakov zo špeciálnych amerických jednotiek cvičiť napríklad v Žiline, Kamenici nad Cirochou a v Centre výcviku Lešť. V marci príde dokopy na Slovensko až 500 amerických vojakov, spolu so sebou prinesú aj techniku a výstroj. Cieľom nácviku by mal byť zásah v zastavanej oblasti. Rovnaký cieľ budú mať aj vojaci z Poľska, ktorých v dvoch etapách príde dohromady 150.

Prídu aj vojenskí potápači z Maďarska ci vojenskí chemici

V rámci cvičenia NATO sa na Slovensku budú cvičiť tiež vojenskí chemici. Na našom území budú nacvičovať aj vojaci z ďalších susedných krajín - Česka a Maďarska. Prví menovaní budú cvičiť zásah pri živelných katastrofách a spoluprácu v rámci leteckých operácií, Maďarsko sem pošle vojenských potápačov.

Slovensí vojaci sa pre zmenu v prvom polroku tohto roka zúčastnia na cvičeniach v zahraničí. Pôjde o Česko, Poľsko a Maďarsko. V pláne je spoločné cvičenie ženijných jednotiek a cvičenie jednotiek, ktoré sú pripravené pre operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Vojenských pilotov čaká tiež cesta do Poľska, kde sa uskutočnia ostré streľby na vzdušné ciele. Odcestujú spolu s 12 kusmi leteckej techniky.

Na základe medzinárodných zmlúv a dohovorov v oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti.schválila vláda aj prítomnosť zahraničných vojakov a vyslanie slovenských vojakov do zahraničia.
foto: 5. pluk špeciálneho určenia Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu