AKTUÁLNE: Vláda pritvrdí preventívne opatrenia na Slovensku, reštaurácie len s výdajom


Foto: AKTUÁLNE: Vláda pritvrdí preventívne opatrenia na Slovensku, reštaurácie len s výdajom

Na Slovensku budú platiť ešte prísnejšie opatrenia ako prevencia pred šírením epidémie koronavírusu. Na dnešnej tlačovej konferencii celej končiacej vlády to spresnil premiér Peter Pellegrini. „Slovensko má k dnešnému večeru 61 pozitívnych pacientov. Dnes k tejto hodine konštatujeme 17 nových prípadov,“ doplnil premiér.

Jeden z prípadov je aj v Martine, ide o muža s cestovateľskou anamnézou, kedy bol na kongrese v zahraničí. Štát pristupuje k tvrdšiemu obmedzeniu predaja v prevádzkach mimo nutných:

„Od zajtra rána od 6:00 hodiny budú uzatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky služieb okrem predajní potravín, drogérie, lekární, zdravotníckych pomôcok, stravovacích zariadení, tlačovín, pôšt, bánk, poisťovní, čerpacích staníc, prevádzok operátorov, obchodov s krmivami pre zvieratá a veterinárnych ambulancií,“ doplnil Pellegrini.

Od 16. marca bude zákaz prítomnosti zákazníkov v prevádzkach verejného stravovania. V praxi tak bude platiť len rozvoz a výdaj jedla. Pre ľudí, ktorých vláda privezie na Slovensko v rámci repatriácie, bude podľa premiéra nariadená karanténa v zariadeniach štátu:

„Ak po niekoho pošleme autobus alebo vládny špeciál, budeme od neho žiadať, aby na 14 dní zotrval v našich zariadeniach.“ Dopravcovia by mali zaviesť zákaz vstupu do dopravných prostriedkov pre tých, ktorí nebudú mať ochranné prvky na tvári.

Vláda vyhlasuje núdzový stav pre oblasť zdravotníctva a zakáže právo na štrajk niektorým pracovníkom, zároveň ich môže prinútiť pracovať - toto opatrenie je mierené na medicínsky sektor.


„Musíme mať možnosť presúvať zdravotnícky personál, materiál a techniku z nemocnice do nemocnice, a to bez vyhlásenia núdzového stavu nie je možné. Zároveň sa tým zabezpečuje zdravotná starostlivosť pre občanov a zamedzuje sa tomu, aby sa v prípade väčšej paniky rozhodli pracovníci slovenského zdravotníctva neposkytovať zdravotnú starostlivosť v záujme ochrany svojho zdravia a svojich rodín,“ dodal premiér s tým, že si nemyslí, že by k tomuto zdravotníci pristúpili. 

Všetky predtým prijaté opatrenia zostávajú v platnosti, vyhlásená mimoriadna situácia na území umožňuje štátu vynútiť plnenie. Vláda bude trvať na tom, aby prevádzkovatelia veľkých centier s potravinami či lekárňami nechali tieto prevádzky otvorené.

Premiér potvrdil aj to, že v nasledujúcich dňoch (zajtra) pravdepodobne ukončí výrobu Volkswagen Bratislava z dôvodu pravdepodobného výskytu ochorenia. 

Sledujte naživo tlačovú besedu premiéra



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu