FOTO: V Ružomberku došlo k zrážke autobusu s mikrobusom, viac ako 20 ľudí sa zranilo, dvaja zomreli


FOTO: V Ružomberku došlo k zrážke autobusu s mikrobusom, viac ako 20 ľudí sa zranilo, dvaja zomreli
Galéria: 4 fotky
Foto: KR PZ Žilina

V noci z utorka na dnes 11. marca 2020 došlo v križovatke ciest prvej triedy I/18 a miestnej komunikácie v Ružomberku k vážnej dopravnej nehode. Pri zrážke mikrobusu a autobusu vyhasli dva mladé ľudské životy, ďalších viac ako 20 osôb sa zranilo. Autobus skončil po náraze mimo vozovky na brehu vodného toku.

„Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že 26-ročný vodič z Ukrajiny viedol motorové vozidlo Mercedes-Benz Sprinter po miestnej komunikácii. Následne vošiel s vozidlom na cestu prvej triedy v smere na Žilinu, kde došlo k zrážke s autobusom Mercedes-Benz, ktorý viedol v smere od Žiliny na Ružomberok 43-ročný vodič z Ukrajiny,“ uviedol krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Pri dopravnej nehode utrpeli 26-ročný vodič a jeho 23-ročná spolujazdkyňa zranenia, ktorým, žiaľ, na mieste podľahli. Ďalších viac ako 20 osôb bolo prevezených na ošetrenie do nemocníc.

Vo vozidle Mercedes-Benz Sprinter sa prepravovalo deväť ľudí vrátane vodiča, v autobuse okrem dvoch vodičov cestovalo 22 ďalších osôb. Alkohol u vodiča autobusu zistený nebol, u nebohého vodiča nariadili vykonanie pitvy.

Hmotná škoda spôsobená pri zrážke vozidiel bola predbežne vyčíslená na sumu 57-tisíc eur. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku tejto vážnej nehody sú predmetom prebiehajúceho policajného vyšetrovania.

Cesta prvej triedy bola z dôvodu dokumentovania a odstraňovania následkov na nevyhnutne potrebný čas úplne uzavretá. Policajti dopravu usmerňovali a odkláňali po náhradných trasách.


Zranení boli prevezení do nemocníc v Dolnom Kubíne a Ružomberku

Pri udalosti zasahovali hasiči z hasičských staníc Ružomberok, Martin, Žilina, Liptovský Mikuláš a členovia DHZ Sučany. Príslušníci po príchode vyslobodili všetky osoby z autobusu a dodávkového vozidla a asistovali Záchrannej zdravotnej službe pri poskytovaní predlekárskej prvej pomoci.

Hasiči na vozidlách vykonali protipožiarne opatrenia, vytiahli autobus z brehu vodného toku a odstránili za asistencie pracovníkov Slovenskej správy ciest natečené bahno. Počas zásahu asistovali posádkam Záchrannej zdravotnej služby.

Polícia apeluje na účastníkov cestnej premávky

Všetci účastníci cestnej premávky by sa mali na cestách správať disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovať vedeniu vozidla, sledovať situáciu v cestnej premávke, nepreceňovať svoje schopnosti a dodržiavať dopravné predpisy.

Každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách. V súvislosti so sychravým počasím a zníženou viditeľnosťou polícia vyzýva účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti na cestách.

Vodiči majú sťažené podmienky na jazdu,  pretože kombinácia dažďa, mrholenia, tmy a mokrej vozovky si vyžaduje maximálnu koncentráciu. Pamätajte, jazdu treba vždy prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam.

Počítať treba aj s tým, že vo vyjazdených koľajach môže stojaca voda najmä v zákrutách spôsobiť šmyk. Tomu sa dá predísť len prispôsobením rýchlosti. Dôležité je jazdiť vždy opatrne, dodržiavať medzi vozidlami bezpečnú vzdialenosť, brzdiť uvážene a včas.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina