Študenti zo stredných škôl v Žilinskom kraji žiadajú ich zatvorenie - netradične cez Instagram


Foto: Študenti zo stredných škôl v Žilinskom kraji žiadajú ich zatvorenie - netradične cez Instagram

Žiaci v Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji sú aktuálny týždeň v domácej karanténe po tom, ako tieto samosprávy prerušili vyučovanie na školách v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Časť študentov v Žilinskom kraji by rovnaké opatrenie chcela vidieť aj u nás.

Zástupcovia Žilinskej župy oznámili v pondelok na tlačovej konferencii, že nariadenie v podobe prerušenia vyučovania v župou zriadených školách tento týždeň nezavedú. K zvýšeniu prevencie boli zrušené externé praxe a exkurzie spolu s výletmi. 

Stredoškoláci sa rozhodli spoločne vyzvať predstaviteľov samosprávy na zatvorenie škôl netradičným, no pre generáciu typickým spôsobom - cez sociálne siete. Vybrali si na to náš profil na sociálnej sieti Instagram, kedy nás postupne vo svojich príbehoch označovali. 

Od dnešného rána tak zdieľali ten istý obrázok s výzvou, pričom v každej z nich označili náš profil. Prekvapivý je rozsah tejto aktivity - k 22:00 hodine sme boli takto zmienení viac ako 1 200 krát. 


Takto vyzerá príbeh, ktorý zdieľajú stredoškoláci. Zdroj: Facebook Žilinak.sk

Aj keď v zdieľanom príbehu došlo k zámene názvu ochorenia (CoViD-19) s označením vírusu, ktorý ho spôsobuje (SARS-CoV-2), a študentov k výzve nemusí motivovať len epidemiologické hľadisko, zvolený spôsob ukazuje na nekonvenčný spôsob hromadného vyjadrovania sa mladých ľudí k verejným veciam, ktoré sa ich týkajú.

Opatrenia troch samosprávnych krajov, ktoré prerušenie zaviedli, trvajú do piatku, následne sa bude posudzovať ich predĺženie. V Žilinskom samosprávnom kraji budú opatrenia meniť alebo upravovať v závislosti od šírenia infekcie.

Okrem zosieťovania stoviek študentov z rôznych kútov Žilinského kraja v iniciatíve však, žiaľ, niektorí pristupujú aj k rozširovaniu falošných správ o ďalších nakazených osobách. 

Príkladom je fotografia údajného článku na webe tvnoviny.sk, v skutočnosti ide o prepísaný nadpis z iného článku. Rozširovatelia takejto správy by mali pamätať na to, že šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin. 

Šírenie poplašných správ môže byť trestným činom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu