Železničná spoločnosť Slovensko prijíma kvôli možným rizikám šírenia koronavírusu viaceré opatrenia


Foto: Železničná spoločnosť Slovensko prijíma kvôli možným rizikám šírenia koronavírusu viaceré opatrenia Foto: Železničná spoločnosť Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala v súvislosti s aktuálnou situáciou ohľadom možných rizík pri šírení koronavírusu, že vo štvrtok 5. marca 2020 zasadol krízový štáb, ktorého cieľom je zabezpečiť opatrenia na ochranu proti nákaze. Štáb ZSSK bude neustále monitorovať aktuálnu situáciu a na základe jej vývoja pripraví možné riešenia.

V súvislosti so zabezpečovaním osobnej dopravy ZSSK zavádza:

  • zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia (okrem toaliet sa navyše dezinfikujú madlá, tlačidlá, kľučky, odpadkové koše a pod.)
  • dezinfekciu rušňov
  • úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom
  • dezinfekciu vozidiel chlórom
  • zvýšenú frekvenciu dezinfekcie diaľkových vozňov (jeden- až trikrát za 24 hodín)
  • objednávku dezinfekčných prostriedkov, ochranných rúšok a respirátorov, ktoré budú v prípade potreby k dispozícii
  • informovanie verejnosti prostredníctvom informačných plagátov na staniciach a vo vlakoch

V rámci interných opatrení pripravujú nasledovné riešenia:

  • možnosť pracovať z domu (tzv. home office) pre tých zamestnancov, ktorým to povaha práce umožňuje
  • monitoring „péeniek“ a návštev lekárov zamestnancami
  • zrušenie všetkých zahraničných ciest a obmedzenie tuzemských ciest
  • zrušenie všetkých školení okrem tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) a osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP)

Zamestnancom prvého kontaktu, t. j. vlakovému personálu a zamestnancom osobných pokladníc, bude vydaný komplexný balíček s ochrannými pomôckami, ktorý bude obsahovať antibakteriálny gél, ochranné rúško a jednorazové rukavice. Vlakvedúci navyše dostanú aj pokyny, ako sa správať vo vlaku v prípade, že sa v ňom zdržiava osoba s podozrením na koronavírus.

ZSSK taktiež zavádza opatrenia na zvýšenú mieru dezinfekcie svojich pracovísk. Národný dopravca zároveň bojuje s nedostatkom potrebných ochranných prostriedkov a s ich neúmerne rastúcou cenou, preto vyzval na úzku spoluprácu Ministerstvo dopravy a výstavby SR a externých dodávateľov.

Vzhľadom na aktuálne rušenie rôznych kultúrnych a športových podujatí a prerušenie vyučovania na školách sa predpokladá, že dôjde k zníženiu počtu cestujúcich vo vlakoch ZSSK.

Aká by mala byť prevencia?

V rámci prevencie pred možnými rizikami nákazy koronavírusom je potrebné si dôkladne umývať ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd. Ako vhodný doplnok základnej hygieny je tiež vhodné použitie dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu. Podľa možností zvážte pozdrav podávaním rúk a vyhnite sa kontaktu s osobami na vzdialenosť kratšiu ako 1 meter.

Snažte sa nedotýkať očí, nosa a úst neumytými rukami. Keď kašlete alebo kýchate, zakryte si nos a ústa vreckovkou alebo ohnutým lakťom. Hygienickú vreckovku po použití zahoďte do odpadkového koša a vyhýbajte sa osobám s prenosným ochorením ako napríklad nádcha či chrípka a s príznakmi, ako sú kašeľ, sťažené dýchanie, teploty.

V uplynulých dňoch dodatočne dezinfikovali vozidlá MHD a SAD

Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) a Slovenská autobusová doprava Žilina (SAD Žilina) taktiež reagovali na aktuálnu situáciu a možné riziká šírenia koronavírusu. Vo všetkých vozidlách vykonali dodatočnú dezinfekciu interiéru a žiadajú cestujúcich, aby sa správali rozumne, zodpovedne a dodržiavali základné pravidlá prevencie voči prenosu infekcie koronavírusu.


V meste Žilina boli zrušené všetky verejné kultúrne a športové podujatia

Na základe koordinácie primátora Petra Fiabáne zasadal dnes 9. marca 2020 Krízový štáb mesta Žilina, ktorý v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID na území Slovenskej republiky prijal viaceré preventívne opatrenia.

Nariadenia začnú platiť od utorka 10. marca do a potrvajú do 15. apríla 2020. Podľa aktuálneho vývoja situácie a šírenia ochorenia sa budú priebežne upravovať. Medzi opatrenia patrí aj zrušenie všetkých podujatí, ktoré plánovalo mesto zorganizovať alebo pre ktoré malo poskytnúť priestory.

Od zajtrajšieho dňa sa nebudú na Slovensku konať plesy, oslavy, divadelné hry či iné podujatia verejného charakteru. Zákaz sa bude týkať aj športových udalostí. Nové opatrenia uviedol po dnešnom zasadnutí krízového štábu premiér Peter Pellegrini.

Zamestnanci automobilky KIA sú v karanténe

Na tlačovej konferencii potvrdil predseda vlády SR aj informáciu o tom, že zahraniční zamestnanci fabriky Kia Motors Slovakia sú po príchode na Slovensko v 14-dňovej karanténe na ubytovni. Až po tejto dobe sú pustení do pracovného procesu.

Vláda zároveň zavedie kontroly aj na ďalšie hraničné priechody, ich súčasťou bude aj meranie teploty. Dôjde aj k rozšíreniu informačných kampaní na hraničných priechodov na Slovensku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu