Mesto Žilina ruší všetky podujatia a zatvorí obe plavárne, športové zápasy budú bez divákov


Foto: Mesto Žilina ruší všetky podujatia a zatvorí obe plavárne, športové zápasy budú bez divákov Foto: ilustračné

Na základe koordinácie primátora Petra Fiabáne zasadal dnes 9. marca 2020 Krízový štáb mesta Žilina, ktorý v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID na území Slovenskej republiky prijal viaceré preventívne opatrenia.

Nariadenia začnú platiť od utorka 10. marca do a potrvajú do 15. apríla 2020. Podľa aktuálneho vývoja situácie a šírenia ochorenia sa budú priebežne upravovať. Medzi opatrenia patrí aj zrušenie všetkých podujatí, ktoré plánovalo mesto zorganizovať alebo pre ktoré malo poskytnúť priestory.

Od zajtrajšieho dňa bude zatvorená aj Mestská krytá plaváreň v Žiline, zimný štadión pre verejné korčuľovanie. Športové podujatia sa odohrajú bez divákov, vrátane dnešného 4. zápasu play-off MsHK Žilina proti HK Vitar Martin. 

Preventívne opatrenia v meste Žilina s účinnosťou od 10. marca do 15. apríla

  • Zrušenie všetkých hromadných spoločenských, kultúrnych a športových podujatí, ktoré organizuje mesto Žilina a zároveň všetky hromadné podujatia, ktoré sú organizované v mestských priestoroch a budovách
  • Športové stretnutia mestských hokejových klubov sa budú konať bez účasti divákov
  • S okamžitou platnosťou sa rušia a zakazujú všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia na základných školách, ktorých zriaďovateľom je mesto
  • Mesto vyzve všetky školy, školské zariadenia a zariadenia starostlivosti o detí do 3. rokov veku dieťaťa vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, aby apelovali na rodičov, ktorých deti sa vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14 dňovú izoláciu v domácom prostredí
  • Uzatvorenie Mestskej plavárne v Žiline a plavárne na Základnej škole Martinská
  • Zrušenie verejného korčuľovania na Zimnom štadióne v Žiline
  • Zrušenie všetkých podujatí pre verejnosť Mestskom divadle v Žiline
  • Pozastavenie činnosti v denných centrách pre seniorov a zákaz návštev v Zariadení pre seniorov ÚSMEV
  • Dodatočná dezinfekcia všetkých vozidiel mestskej hromadnej dopravy, nad rámec bežnej údržby a dezinfekcie
  • Vo všetkých budovách, kde sídlia mestské inštitúcie a subjekty v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy, bude prebiehať zvýšená sanitácia

Upozornenia v súvislosti s aktuálnou situáciou

Mesto Žilina upozorňuje všetkých rodičov detí v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, že v súvislosti s prevenciou proti šíreniu koronavírusu, môže v tomto týždni alebo neskôr dôjsť k prerušeniu prevádzky škôl, teda ich úplnému zatvoreniu.


Je potrebné, aby sa rodičia na túto situáciu pripravili a včas riešili starostlivosť o deti v čase zatvorenia škôl. Fyzickým a právnickým osobám podnikajúcim na území mesta sa odporúča, aby sa vyhli organizovaniu podujatí s hromadnou účasťou ľudí.

Takýchto podujatí by sa zároveň občania mesta nemali zúčastňovať. Vybavovanie požiadaviek na Mestskom úrade v Žiline sa odporúča vykonať inou ako osobnou formou - teda telefonicky alebo elektronicky. Vedenie mesta žiada občanov, aby dodržiavali pravidlá prevencie, dbali na svoje okolie a vyhli sa návštevám miest s vysokou koncentráciou ľudí. Uvedené opatrenia sa budú upravovať podľa aktuálneho vývoja situácie.

Viac informácií získate na stránke www.zilina.sk/koronavirus/

Na Úrade Žilinského samosprávneho kraja dnes zasadal krízový štáb. Opatrenia sa dotknú najmä kultúrnych inštitúcií a odborného vzdelávania. Hoci v našom kraji k dnešnému dňu nebol oficiálne potvrdený koronavírus u žiadneho z pacientov, župa prijala niekoľko preventívnych opatrení, o ktorých sme doobeda informovali. 

Patrí k ním, napríklad, zrušenie pracovných ciest zamestnancov úradu do zahraničia, rušenie hromadných podujatí, exkurzií žiakov, externých praxí študentov či zákaz návštev nemocníc a domovov sociálnych služieb. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina