Pre koronavírus prijala opatrenia aj Žilinská župa, školy zatiaľ nezatvorí


Foto: Pre koronavírus prijala opatrenia aj Žilinská župa, školy zatiaľ nezatvorí

Aj keď sa na území Žilinského samosprávneho kraja zatiaľ nepotvrdil výskyt ochorenia COVID-19, župa reaguje ďalšími preventívnymi opatreniami. Pre riešenie problematiky pristúpil kraj k prvým krokom už v januári, počas ktorého sa stretli odborníci. Zároveň začala informačná kampaň pre odborných pracovníkov a poskytovateľov zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

V závere februára zvolal kraj mimoriadnu radu riaditeľov župných nemocníc, počas ktorých bol preverený stav obsadenosti lôžok, zásob, počet lôžok a pripravenosť v prípade mimoriadnej udalosti. Od tohto času začal aj denný monitoring a bolo vyhlásené doporučenie na zníženie počtu návštev v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. 

Regionálnym úradom verejného zdravotníctva bola zvolaná protiepidemická komisia, ktorej uznesením vzniklo protiepidemické stredisko pri Okresnom úrade v Žiline. 

„Včerajším dňom sme dostali od hlavnej odborníčky pre všeobecné lekárstvo štandardné terapeutické a diagnostické postupy aj s algoritmom poskytovania starostlivosti pre podozrivých pacientov, ktoré sme dnes ráno rozoslali všetkým poskytovateľom, na ktorých máme kontaktné údaje. Zajtra opätovne zasadne krízový štáb v Žiline,“ doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.

Návštevy domovov sociálnych služieb a nemocníc sú rizikové pre pacientov

Jedným z opatrení pandemického strediska je aj zákaz návštev nemocníc a v domovoch sociálnej starostlivosti: „Domovy sme vybrali preto, že aj toto nové ochorenie má najväčší dopad na starších ľudí. Zanesenie prípadnej infekcie do takéhoto zariadenia by mohlo mať nepríjemné dôsledky,“ doplnil na tlačovej konferencii regionálny hygienik MUDr. Martin Kapasný.

S výnimkou Poľska a Maďarska sa všetky krajiny v našom okolí považujú za rizikové z hľadiska cestovania a potenciálneho prenosu koronavírusu. Ak by na Slovensku a v kraji narástol výrazne počet pacientov, hygienici predpokladajú, že časť z nich by mohla podstúpiť liečbu v domácom prostredí - najmä ľahšie prípady.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová poukázala na zrušenie pľúcnych a infekčných oddelení v minulosti, ktoré označila za chybu a apeluje na novú vládu, aby sa prípadom zaoberala: „Kapacít na infekčných oddeleniach by sme potrebovali určite viac, aktuálne chýba v kraji 34 infekčných lôžok a 81 pľúcnych lôžok.“


Školy tento týždeň nezatvoria

Župa pristúpila k zavedeniu preventívnych opatrení na úrade aj v zriaďovateľských organizáciach. V sídle ŽSK prebehlo dnes školenie pre sociálnych a zdravotníckych pracovníkov o preventívnych opatreniach, práca na úrade bude fungovať s obmedzeniami. Samospráva ruší zahraničné pracovné cesty a tuzemské obmedzí len na nevyhnutné. 

Už dva týždne platí zákaz návštev aj v nemocniciach: „Žiadam príbuzných, aby rešpektovali pokyny, ktoré visia na jednotlivých zariadeniach a aby sa nedomáhali toho, čo môže byť rizikové vzhľadom na vekový priemer klientov v sociálnych zariadeniach. Nateraz sme nepristúpili k uzatvoreniu škôl, ako je tomu v ďalších troch krajoch, zatiaľ obmedzíme praxe študentov len na priestor školských zariadení. Rušíme externé praxe. Do konca týždňa bude pre nás dôležité toto opatrenie,“ spresnila Jurinová.

V zdravotníckych zariadeniach platí rovnako zákaz návštev osôb, župa považuje za kľúčové zabezpečiť ochranu zdravotníckeho personálu. Takisto dochádza k rušeniu hromadných podujatí ako vernisáží, spoločných čítaní aj divadelných predstavení. Inštitúcie ako múzeá či knižnice zatiaľ zostanú otvorené pre individuálne návštevy.

V blízkej budúcnosti sa ale stav môže zmeniť, závisí na rozsahu šírenia infekcie: „Veci sa menia v priebehu a my budeme reflektovať všetky nové informácie, ktoré budeme získavať od hygienikov a z národnej úrovne. V oblasti dopravy budú počas tohto týždňa autodopravcovia dezinfikovať autobusy,“ uzavrela županka. 

Call centrá ÚVZ SR: 
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812 

E-mailový kontakt: 
novykoronavirus@uvzsr.sk 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu