AKTUÁLNE: Prvý potvrdený prípad koronavírusu na Slovensku


Foto: AKTUÁLNE: Prvý potvrdený prípad koronavírusu na Slovensku Foto: ilustračné

Pred niekoľkými minútami potvrdil premiér Slovenskej republiky Peter Pellegrini prvý pozitívny test na nový koronavírus na Slovensku. Podľa predbežných informácií ide o pacienta v Bratislave, 52-ročný muž sa nachádza na infektologickej klinike v Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Hospitalizovaný pacient nemá cestovateľskú anamnézu, čo znamená, že v uplynulej dobe nenavštívil žiadne z miest, na ktorom sa vyskytuje COVID-19. Muž je izolovaný a dostáva liečbu, nasledovať bude vyšetrovanie jeho kontaktov pre zistenie ďalších možných nakazených.

„Želajme si, aby výskyt ďalších nakazených bol najnižší a aby, ak niekoho vírus postihne, aby jeho priebeh bol čo najmiernejší a ľudia sa z toho dostali,“ doplnil premiér.

Pacient uviedol, že dnes sa cíti už v lepšom zdravotnom stave ako včera. Má zvýšenú teplotu, kašeľ aj zápal pľúc, ktorý býva častou komplikáciou nového koronavírusu.

Zasadá krízový štáb, Slovensko bude nakupovať zdravotnícky materiál

Dnes zasadne o 13:00 hodine krízový štáb na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky. Po ňom poskytne premiér bližšie informácie.

Doteraz bolo u nás vyšetrených 306 vzoriek, jedna z nich bola pozitívna. Tá bude zaslaná do referenčného centra Svetovej zdravotníckej organizácie v Berlíne na potvrdenie.

Štátne hmotné rezervy by mali v najbližšom čase kúpiť viac ako vládou odporúčaných 148-tisíc ochranných prostriedkov - rúšok, oblekov, návlekov. Prvé dodávky štát očakáva cez víkend, aktuálne sú vyčlenené na nákup dva milióny eur.


Minister financií Ladislav Kamenický však potvrdil, že je pripravený vyčleniť toľko peňazí, koľko bude potrebné. Vláda dnes odošle všetkým občanom SMS správu so základnými informáciami pre upokojenie stavu.

Premiér vyzval na zdržanlivosť, potravín je dostatok

„Je to jeden potvrdený prípad, ktorý sme prvýkrát zachytili. Nechceme, aby ľudia prepadali panike, treba sa správať zodpovedne, netreba chodiť na podujatia s veľkým počtom ľudí, dodržiavať hygienu a odstup od ľudí, pravidelne si umývať ruky,“ odkázal obyvateľom Pellegrini.

Na istý čas je vhodné zvoliť aj rezervovanejší prístup pri zvítavaní s priateľmi, keďže objatia či podania rúk by mohli pomôcť prenosu infekcie. Premiér ale vyzval na zdržanlivosť, keďže práve masové nakupovanie by mohlo pomôcť šíreniu ochorenia. 

„Treba sa správať obozretne, nie je dôvod, aby dnes ľudia obsadili hypermarkety a nakupovali špagety, ryžu či konzervy. Zásobovanie a výroba potravín beží úplne v poriadku a budú k dispozícii každý deň. Nerabujme obchody a nerobme to horšie, ako to je. Tým, že sa nebudeme húfne stretávať v hypermarketoch, urobíme lepšie pre seba,“ vyzval na záver tlačovej konferencie premiér.

Záznam tlačovej konferencie premiéra Petra Pellegriniho



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu