Na lávke cez potok Rosinka bolo dlhodobo poškodené zábradlie, obyvatelia ho sami vymenili za nové


Foto: Na lávke cez potok Rosinka bolo dlhodobo poškodené zábradlie, obyvatelia ho sami vymenili za nové

Mestskou časťou Žilina - Rosinky preteká potok Rosinka, ktorý sa tiahne cez miestny park a následne sa vlieva do rieky Váh. Cez koryto je postavených niekoľko mostov a lávok pre chodcov, viaceré sú poškodené a vyžadujú si drobné aj rozsiahlejšie rekonštrukcie. Pre zvýšenie bezpečnosti chodcov by miestni obyvatelia najviac ocenili opravu zábradlí.

Na Rosinkách majú ľudia cez uvedený potok k dispozícii celkom tri lávky, z toho jedna je v havarijnom stave a v súčasnosti sa využíva len minimálne. Na dvoch zvyšných je potrebné zabezpečiť opravu zábradlia. Mesto Žilina eviduje od apríla 2019 zatiaľ jeden podnet, ktorý dodnes nevyriešilo, k nemu koncom februára pribudol ďalší, týkajúci sa druhej lávky.

Obyvatelia na opravu nečakali, zábradlie vymenili na vlastné náklady

Dlhé čakanie a hroziace nebezpečenstvo úrazu podnietilo miestnych obyvateľov k tomu, aby si zábradlie na jednej z lávok vymenili sami a na vlastné náklady. Staré a hrdzavé kusy pôvodného zábradlia nahradili úplne novými, s ochranou proti korózii. Trasu denne využíva množstvo ľudí, ktorí prechádzajú k autobusovej zastávke či do školy na sídlisko Vlčince.


Nie je vylúčené, že aj pri druhej poškodenej lávke vezmú obyvatelia opravu do vlastných rúk. Mesto Žilina nevie určiť presný termín vykonania potrebných prác, odvoláva sa aj na závislosť od finančných prostriedkov.

„Realizácia podnetu závisí od finančných prostriedkov samosprávy vyčlenených na opravy a údržbu mobiliáru. V súčasnosti však evidujeme veľké množstvo takýchto podnetov, ktoré boli nahlásené aj skôr a postupne sa zabezpečuje ich realizácia, preto bude naďalej evidovaný,“ uviedla Andrea Bialoňová, z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou na MsÚ Žilina.

Problémy hlásia obyvatelia aj na moste frekventovanej cesty tretej triedy. Žilinský samosprávny kraj plánuje opraviť poškodenú vozovku aj nebezpečne naklonené zábradlie v tomto roku, presný termín zatiaľ známy nie je.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu