Kampaň Postavme sa spoločne: Osobnosti športu upozorňujú na riziká tolerancie nenávistných prejavov


Foto: Kampaň Postavme sa spoločne: Osobnosti športu upozorňujú na riziká tolerancie nenávistných prejavov Foto: Postavme sa spoločne

Slovenské športové osobnosti v najnovšej iniciatíve Postavme sa spoločne upozorňujú na riziká tolerancie prejavov antisemitizmu, homofóbie, xenofóbie, diskriminácie a ostatných foriem nenávisti.

Jej súčasťou je aj prehľad niektorých z nenávistných prejavov, napríklad zavraždenie študenta zo Žiliny Daniela Tupého v roku 2005 alebo zneuctenie židovského cintorína v Námestove v roku 2019.

„Tí, čo len stoja opodiaľ, mlčia a prizerajú sa útokom na iných, podporujú a posilňujú nenávisť vo všetkých oblastiach života. Často sú s jej prejavmi konfrontovaní práve športovci. Preto sme oslovili osobnosti z rôznych športových oblastí. Aby nám pripomenuli, že pri aj tých najmenších prejavoch antisemitizmu, xenofóbie, homofóbie, diskriminácie a nenávisti je potrebné ozvať sa a postaviť sa im spoločne,“ uvádza iniciatíva. 

Medzi protagonistov sa zaradili aj hokejisti Michal Handzuš, Marián Gáborík, futbalisti Samuel Slovák a Ján Ďurica, lyžiarka Veronika Zuzulová a paralyžiarka Henrieta Farkašová, tenisti Anna Karolína Schmiedlová, Dominik Hrbatý a tenisový tréner Marián Vajda či cyklistickí bratia Velitsovci.  

 

Viac nájdete na www.postavmesaspolocne.sk

 


Téma narastajúceho extrémizmu nie je ľahostajná ani slovenským filmárom, ktorí počas týchto dní sprístupňujú vždy jedno dielo na deň zdarma.

„Alarmujúce predvolebné preferencie, ktoré poukazujú na vzrast sympatií k extrémnej pravici, nenechávajú ľahostajných ani slovenských filmárov. Desať filmov nášho programového špeciálu spája nielen téma fašizmu, neonacizmu či ďalších extrémistických fenoménov, ale väčšinu z nich aj akčné gesto “darovania”. Tvorcovia a producenti sprístupnia vybrané filmy na deň zdarma a v krátkom videu odkážu, komu by chceli svoj film darovať a prečo,“ doplnili k iniciatíve filmári.

Prehľad diel a dátumov ich sprístupnenia

Keď príde vojna, r: Jan Gebert—- 17.-29.2.
Nech je svetlo, r: Marko Skop—- 18.2.
Svet podľa Daliborka, r: Vít Klusák—- 21.2.
Tlmočník, r: Martin Šulík—- 22.2.
Cesta Magdalény Robinsonovej, r: Marek Šulík—- 23.2.
Návrat do horiaceho domu, r: Anna Grusková—- 25.2.
Diera v hlave, r: Robert Kirchhoff—- 27.2.
Exit – Dať extrémizmu zbohom, r: Karen Winther—- 28.2.
Môj pes Killer, r: Mira Fornay—- 29.2.
Ostrým nožom, r: Theodor Khun—- z licenčných dôvodov film nemôže byť uvedený zdarma a je dostupný len na jednotlivé stiahnutie

Filmy nájdete na www.dafilms.sk

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu