Na Žilinskej univerzite pracujú na projekte budúcnosti cestovania pri pokroku autonómnej dopravy


Foto: Na Žilinskej univerzite pracujú na projekte budúcnosti cestovania pri pokroku autonómnej dopravy

Od mája 2019 je Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzite v Žiline súčasťou konzorcia projektu Drive2TheFuture, ktorý pripravuje rámec pre budúcnosť dopravy a cestovania po nástupe autonómnych vozidiel. Cieľom projektu je pripraviť “vodičov”, cestujúcich a prevádzkovateľov vozidiel na budúcnosť, aby akceptovali a používali prepojené, kooperatívne a automatizované spôsoby dopravy. 

Zároveň má Drive2TheFuture ambíciu pripraviť priemysel, ktorý produkuje tieto technológie, na pochopenie a splnenie potrieb a želaní práve “vodičov”, cestujúcich a prevádzkovateľov vozidiel. Slovo vodič je v úvodzovkách zámerne, v budúcnosti by totiž nemusel sedieť priamo vo vozidle. 

Dopravné prostriedky budúcnosti budú môcť riadiť dispečeri z centrály, prípadne vozidlo bude riadené výhradne na základe predpísanej trasy, rôznych automatizačných a optimalizačných algoritmov, údajov z množstva senzorov. A práve na porozumenie preferencií v doprave potrebujú výskumníci viac ako 1 000 odpovedí zo Slovenska.


Vďaka tomu máte pomerne unikátnu šancu ovplyvniť budúcnosť cestovania. Všetky zozbierané informácie v dotazníku budú spracované anonymne a dôverne, demografické informácie sa použijú iba na kontextualizovanie štatistickej analýzy agregovaných výsledkov a nebudú publikované ani použité v žiadnej forme, okrem vyššie uvedenej štatistickej analýzy.

Kliknutím na tento odkaz sa dostanete na slovenskú verziu dotazníka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu