Žilina bude začiatkom júla hostiť Majstrovstvá sveta 2020 v hokejbale juniorov a junioriek


Foto: Žilina bude začiatkom júla hostiť Majstrovstvá sveta 2020 v hokejbale juniorov a junioriek Foto: Projekt hokejbalových majstrovstiev predstavili na dnešnej tlačovej konferencii

Najlepšie národné výbery hokejbalistov do 16 rokov a hokejbalistiek do 20 rokov sa 2. až 5. júla 2020 predstavia v Žiline. Mesto bude hostiť Majstrovstvá sveta juniorov v hokejbale, usporiadateľskú štafetu preberie od Košíc.

Pri rozhodovaní o mieste konania zavážila aj existujúca športová infraštruktúra, zimný štadión v Žiline disponuje dvoma plochami. Podľa slov generálneho sekretára Slovenskej hokejbalovej únie (SHbÚ) Júliusa Száraza prispel k voľbe Žiliny ako miesta konania aj dobrý rozvoj tohto športu v Žilinskom kraji.

Aktuálne prebieha už 15. ročník mestskej hokejbalovej ligy, v ktorej sú zapojené okrem žilinských tímov napríklad aj družstvá z Rajca, Čadce či Liptovského Mikuláša. Mládežnícke majstrovstá budú podľa slov primátora Petra Fiabáne ďalším vrcholovým podujatím, ktoré tento rok čaká na Žilinčanov.

Turnaj počas štyroch dní priláka návštevníkov a turistov, okrem slovenských fanúšikov sa očakáva aj účasť podporovateľov zo zahraničia a rodinných príslušníkov hráčov. Medzi reprezentantmi Kanady a USA sú talentovaní hokejisti, ktorí majú ambície hrávať zámorské súťaže.

Hokejbal patrí medzi niekoľko málo športov na Slovensku, v ktorom naše reprezentačné tímy nastupujú na majstrovstvá s medailovými ambíciami. Na uplynulom seniorskom turnaji v Košiciach počas júna 2019 získali muži v poradí už piaty titul.

Rovnako najvyššie ambície budú mať aj naše mládežnícke výbery. Na podujatí sa objaví v ženskej kategórii 6 tímov, ktoré si zmerajú sily systémom každý s každým.


Ambície budú najvyššie vo všetkých reprezentačných výberoch

Premiérovo sa naše ženské reprezentantky predstavili na MS 2018 v Přerove, odkiaľ si odniesli bronzové medaily, vlani vybojovali striebro. Tréner národného tímu žien a junioriek Marián Hambálek verí, že stúpajúci trend v umiestnení vyvrcholí práve v Žiline.

Spomedzi ôsmich tímov v mužskej kategórii bude mať Slovensko dva výbery - elitný U16 a U15, ktorý bude akýmsi čiernym koňom turnaja.

Zo siedmich doterajších šampionátov získali juniorskí reprezentanti dva tituly a štyri strieborné medaily. Minuloročný turnaj v Českej republike bol vôbec prvým, kedy skončili bez pódiového umiestnenia - štvrtí. To budú chcieť napraviť na júlovom šampionáte v Žiline.

Vo všetkých kádroch sa nachádzajú aj hráči zo Žiliny a širšieho okolia, čo je ďalším dôvodom, prečo sa prísť pozrieť na MS v rozmedzí dátumov 2. až 5. júla 2020.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu