Projekt Rajeckej cyklomagistrály, ktorá spojí Žilinu a Rajecké Teplice, získal územné rozhodnutie


Foto: Projekt Rajeckej cyklomagistrály, ktorá spojí Žilinu a Rajecké Teplice, získal územné rozhodnutie Foto: ilustračné

Projekt Rajeckej cyklomagistrály, ktorá povedie cez päť katastrálnych území, získal územné rozhodnutie. O jeho vydaní informovalo mesto Žilina na úradnej tabuli koncom januára. Za účelom realizácie tohto projektu založila žilinská radnica ešte v roku 2018, na základe uznesenia Mestského zastupiteľstva, združenie obcí Lietavská Lúčka, Porúbka, Žilina a Rajecké Teplice. Cieľom tohto združenia je aj vysporiadanie pozemkov.

Celkové predpokladané náklady na výstavbu trasy s dĺžkou približne 14 411 metrov sú vo výške 8 a pol milióna eur. Hlavná cyklotrasa začína pri železničnej stanici Žilina - Záriečie, pokračuje pozdĺž areálu kasární a železnice, ďalej vedie popri ľavom brehu rieky Rajčanka až ku obci Lietavská Lúčka. Jej koniec je na ulici Staničná pri autobusovej a železničnej stanici v Rajeckých Tepliciach.

Cyklotrasa je rozdelená na tieto časti:

  • Cyklomagistrála - koridor Žilina
  • Cyklomagistrála - koridor Lietavská Lúčka
  • Cyklomagistrála - koridor Porúbka
  • Cyklomagistrála - koridor Poluvsie
  • Cyklomagistrála - koridor Rajecké Teplice
  • Cyklomagistrála - koridor Lietavská Lúčka - Lietava

Hlavná cyklotrasa obsahuje komunikáciu o šírke 3 metre, pričom v niektorých častiach je zúžená na 2,5 metra prípadne až 2 metre. Vedená je sčasti po existujúcich komunikáciách s asfaltovým povrchom, sčasti po existujúcich nespevnených komunikáciách resp. poľných cestách a sčasti je navrhnutá po rastlom teréne.


V prevažnej miere svojej dĺžky by mala kopírovať existujúci terén, bez výraznejších výškových zmien, s výnimkou križovania s vodnými tokmi, kde je potrebné vybudovanie lávok. Navrhovaná trasa križuje vodný tok na deviatich miestach a s križovatkami sa počíta aj v prípade cesty prvej triedy a miestnych komunikácií. V troch úsekoch je nevyhnutné križovanie cyklotrasy so železničnou traťou.

Na križovatkách s cestami navrhuje projekt riadne vyznačenie a osvetlenie a pri železničnej trati navyše doplnenie závor na celú šírku vozovky. Cyklomagistrála má na hlavnej trase celkom 5 odpočívadiel - každé v jednom katastrálnom území.

Vedľajšia trasa povedie z Lietavskej Lúčky do obce Lietava po ceste tretej triedy. Koniec tejto cesty je naplánovaný pri turistickom chodníku na hrad Lietava a jej celková dĺžka predstavuje 3 475 metrov. V projekte je riešená iba cykloturistickým značením bez stavebných úprav povrchu.

Rajecká cyklomagistrála | Zdroj: zilina.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu