Bez elektriny je približne 7-tisíc odberateľov, energetici chcú do večera opraviť čo najviac porúch


Foto: Bez elektriny je približne 7-tisíc odberateľov, energetici chcú do večera opraviť čo najviac porúch Foto: Stredoslovenská distribučná, a.s.

Stredoslovenská distribučná informovala o posune pri odstraňovaní porúch na elektrických vedeniach. Práce naďalej prebiehajú, v teréne sú desiatky ľudí, ktorí sa usilujú o čo najrýchlejšie obnovenie dodávky elektriny. Zatiaľ sa nedá povedať, či zostanú niektoré domácnosti bez elektriny aj v noci, počet opravených porúch našťastie rýchlo stúpa.

Od skorého rána prebieha na strednom Slovensku odstraňovanie desiatok porúch, bez prúdu zostáva ešte viac ako sedemtisíc odberných miest. Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) vynaložia maximálne úsilie, aby malo elektrinu ešte dnes čo najviac odberateľov.

„Veľkú väčšinu problémov spôsobili stromy spadnuté na vedenia vysokého napätia. Kvôli spadnutým vodičom zostala bez elektrickej energie napríklad veľká obec Liptovská Lúžna v Ružomberskom okrese. Vodiče zostali na zemi asi v 300-metrovom úseku. Elektrikári sa ich už od rána snažia znova natiahnuť, ale najprv museli vymeniť či opraviť konzoly na niekoľkých betónových stĺpoch,“ uviedol Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná.


K nebezpečnej situácii došlo aj v obci Lutiše neďaleko Žiliny

Spadnutý strom tu strhol zo sebou aj štyri betónové stĺpy nízkeho napätia. Tie sa zlomili a spadli na cestnú komunikáciu. Elektrikári okamžite konali a stĺpy odtiahli. Odberateľom zasiahnutým výpadkom zabezpečili elektrinu z dočasného prepojenia, takže bez prúdu zostalo iba jedno odberné miesto. Nové stĺpy plánuje SSD postaviť v priebehu zajtrajšieho dňa

„Na horskom priechode Donovaly, konkrétne pri Dolnom Jelenci, poškodil pád stromu aj oceľový stožiar vysokého napätia. Elektrikári museli na istý čas uzavrieť cestu a odstrihnúť časť vodičov. Stožiar bol výrazne poškodený, takže ho bude potrebné vymeniť. Montéri dnes pripravili základný dielec a o dva-tri dni postavia nový stožiar. Odberatelia sú zásobení alternatívne,“  spresnil Gejdoš.

Pracovníci SSD museli riešiť počas noci a dnešného dňa viacero náročných opráv. Neustále robia všetko, čo je v ich silách, aby sa opäť svietilo a kúrilo na všetkých odberných miestach. Obyvateľov však prosia o trpezlivosť a pochopenie.

Galéria: 4 fotky


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.