S jesenným obdobím prichádza znížená viditeľnosť na cestách, mnohí motoristi jazdia bez svetiel


Foto: S jesenným obdobím prichádza znížená viditeľnosť na cestách, mnohí motoristi jazdia bez svetiel

Jesenné obdobie so sebou často prináša zníženú viditeľnosť a zvýšené riziko kolízií na cestách. Situáciu preto netreba nikdy podceňovať a to najmä v čase ranných hmiel a dažďa. Zodpovedným prístupom možno predchádzať zbytočným nehodám či škodám a to v prípade vodičov, chodcov aj cyklistov.

Aj napriek neustálym výzvam polície a nešťastným udalostiam, ktoré sa denne stávajú, jazdí po cestách čoraz viac vodičov s nesprávnym alebo žiadnym osvetlením auta. Rovnako to platí aj u cyklistov, ktorí sa pohybujú bez reflexných prvkov či svetiel. Občas sa stáva, že človek zabudne a svetlá si nezapne, sú žiaľ aj prípady, kedy mnohí motoristi jazdia bez nich vedome a úmyselne.

Počas dňa, kedy je vonku dobrá viditeľnosť, nie je až taký veľký problém, ak auto nemá zapnuté svetlá, aj keď zákon v tomto prípade hovorí jasne. Z hľadiska bezpečnosti však treba dbať na zapnuté svetlá predovšetkým počas hmly, dažďa sneženia či keď je vonku šero a verejné osvetlenie ešte nesvieti.

Existuje niekoľko vybraných prípadov, kedy motoristi podceňujú situáciu alebo zabúdajú na svoju povinnosť. Iní zas vedome používajú len povinné denné svietenie, ktoré často svieti len v prednej časti vozidla a v zadnej nie. Takéto osvetlenie je navyše v mnohých prípadoch nepostačujúce a slabo viditeľné. Vozidlo sa tým pádom stáva pre ostatných účastníkov premávky len málo viditeľné.

Jazda v hmle bez svetiel

V prípade hmly by malo byť pre každého pravidlom číslo jeden zapnutie nielen stretávacích ale aj predných hmlových svetiel. V takomto prípade určite nie je bezpečné používať denné svietenie. Zadné svietidlá do hmly sa používajú len vtedy, ak sa za nami nenachádza v blízkosti iné vozidlo, ktorého vodiča by sme mohli oslepovať. Ak sa počas jazdy po diaľnici či cesty mimo mesta priblíži iné auto, určite ich vypnite. Zadné hmlovky nie je vhodné používať ani pri jazde v hustejšej premávke cez mesto.



Jazda v tme na dennom svietení

Používanie stretávacích svetlometov v tme je snáď pre každého samozrejmosť. Aj napriek tomu sa dá stretnúť niekoľko áut, ktoré za súmraku či v noci svietia opäť len denným svietením. Niektoré vozidlá majú v rámci denného svietenia osvetlenú prednú aj zadnú časť auta, mnohé však naopak nie. Problém s viditeľnosťou je opäť veľký, ostatní účastníci premávky si nemusia auto všimnúť, alebo dokonca včas zareagovať v prípade nebezpečnej situácie. Sám vodič má tiež obmedzené možnosti výhľadu a neosvetľuje si cestu pred sebou. 

Jemný dážď alebo mokrá cesta a jazda so všetkými hmlovkami

Bežným javom na našich cestách je aj používanie všetkých, teda predných aj zadných hmlových svietidiel vtedy, keď len slabo prší, alebo je po daždi a cesta je trochu mokrá. Takíto vodiči oslepujú ostatných účastníkov premávky na ceste. Často si hmlovky nevypnú ani po upozornení. Ak nie je bezprostredne zlá viditeľnosť ani nepadá hustý dážď alebo sneh, nie je dôvod na používanie hmloviek. Výnimku tvorí prípad, kedy ideme po ceste, kde asfaltový povrch „pohlcuje“ svetlo, prípadne sa cesta príliš leskne, vtedy predné hmlovky neuškodia.

Dážď alebo sneh počas dňa a jazda s denným svietením

Poslednou kategóriou vodičov, s ktorou sa možno stretnúť na cestách, sú vodiči jazdiaci počas dažďa či sneženia cez deň na dennom svietení. Počas dňa síce môže byť dobrá viditeľnosť aj v nepriaznivom počasí, no je potrebné si uvedomiť, že pri väčšej rýchlosti sa za autom víri voda, cez ktorú niekedy nevidieť samotné vozidlo. Ak k tomu ešte nesvietia zadné svetlá, predstavuje to potenciálne riziko. V takom prípade je vodič povinný prepnúť na stretávacie svetlomety.

Vidieť a byť videný

Vo všetkých prípadoch si vodič musí uvedomiť a prehodnotiť, či používa správne osvetlenie na svojom aute a je dostatočne viditeľný. Konieckoncov ide len o jeho vlastnú bezpečnosť a chráni tak nielen svoje zdravie a majetok, ale aj zdravie ostatných ľudí na ceste. Polícia na vodičov neustále apeluje, aby nezabúdali na pravidlo vidieť a byť videný.

„Pravidlo vidieť a byť videný platí pri zhoršených podmienkach dvojnásobne. Skontrolujte si osvetlenie vozidla a dajte si odstrániť prípadné nedostatky. Predovšetkým ho nezabudnite používať vtedy, kedy je to potrebné. Používaním svetiel do hmly zvyšujete svoju bezpečnosť, ak však nie je dôvod na ich použitie, vypnite ich, inak oslníte ostatných vodičov. Ak máte denné svietenie, nezabúdajte na stretávacie svetlomety, ktoré je potrebné použiť vtedy, keď je znížená viditeľnosť. to platí aj cez deň, ak sa napríklad husto rozprší, začne snežiť, alebo sa zhoršuje viditeľnosť na ceste.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu