Pre Žilinský kraj platia výstrahy tretieho stupňa, fúkať môže silný vietor s rýchlosťou do 180 km/h


Foto: Pre Žilinský kraj platia výstrahy tretieho stupňa, fúkať môže silný vietor s rýchlosťou do 180 km/h Foto: ilustračné

Dnes 23. februára sa očakáva v Žilinskom kraji výskyt silného vetra, na horách môže fúkať rýchlosťou až do 180 kilometrov za hodinu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý zároveň vydal meteorologické výstrahy druhého a tretieho stupňa. 

Výstrahy najvyššieho tretieho stupňa pred vetrom na horách platia dnes od 17:00 hod. do zajtra 24. februára 06:00 hod. pre okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. 

„Norách na viacerých miestach nad cca 1500 m n.m. očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 - 50 m/s (160 - 180 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ uvádza SHMÚ.

Meteorologické výstrahy druhého stupňa sú platné pre okresy Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto, kde sa na horách miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ