Zakladatelia ohňov v Šípskej Fatre vyhnali netopiere, ich životy ohrozujú aj ďalšie negatívne javy


Foto: Zakladatelia ohňov v Šípskej Fatre vyhnali netopiere, ich životy ohrozujú aj ďalšie negatívne javy Foto: Tomáš Flajs, Správa NP Malá Fatra

Ochranári zo Správy Národného parku Malá Fatra pravidelne kontrolujú zimoviská netopierov, inak tomu nie je ani tento rok. Na území národného parku a v jeho ochrannom pásme sa nachádza niekoľko priestorov - jaskyne, jedna priepasť a nepoužívaný kraľovanský tunel.

Pri kontrolách sa správcovia zameriavajú na početnosť a druhové zloženie zimujúcich netopierov aj negatívne javy. Tie súvisia s aktivitou ľudí a netopiere v zime ohrozujú. Jedným z javov je aj zakladanie ohňov v blízkosti zimovísk.

„Medzi nepríjemné zistenia počas tejto zimy je opakované pálenie ohňa v podzemných priestoroch v Šípskej Fatre. Prirodzene sa šíriaci dym z horiaceho ohňa prechádza štrbinami podzemných priestorov kde môže dôjsť k uduseniu zalezených  chránených netopierov. V týchto priestoroch zimovalo pravidelne niekoľko jedincov netopierov, po zistení negatívnych vplyvov nebol nájdený žiadny,“ konštatujú ochranári v správe k zimnej kontrole.


Zdroj: Tomáš Flajs, Správa NP Malá Fatra

Osobitne oblasť nepoužívaného tunelu v Kraľovianskom meandri navštevujú ľudia, ktorí aktivitou rušia spánok netopierov a zanechávajú po sebe odpadky - na mieste objavili plastové fľaše, sklo či gumenú pneumatiku. Bývalý mliekárensky sklad pritom patrí medzi najvýznamnejšie zimovisko netopierov v našom kraji.

„Tieto priestory pravdepodobne vyhľadávajú aj dobrodružné povahy v úmysle objavenia niečoho nového. Žiaľ, časté návštevy, fajčenie aj samotné zanechanie odpadkov je negatívne pre zimujúce, chránené a najmä užitočné netopiere. Pri každom vyrušení „spiaceho” netopiera jedinec spáli určitú časť tuku, ktorú potrebuje na dlhé zimné obdobie ako zásobu energie. Pri opakovaných vyrušeniach je pravdepodobné, že jedinec sa jarného obdobia už nedožije,“ vysvetlili ochranári.

Najpočetnejším druhom netopiera v MaIej Fatre je podkovár malý v počtoch okolo 50 jedincov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Správa NP Malá Fatra