Žilina má deväť materských škôl s technickým kútikom, projekt podporila Nadácia Kia Motors Slovakia


Foto: Žilina má deväť materských škôl s technickým kútikom, projekt podporila Nadácia Kia Motors Slovakia
Galéria: 7 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Na deviatich materských školách v pôsobnosti mesta Žilina majú deti možnosť zlepšiť si manuálnu zručnosť, podporiť detskú zvedavosť, technické myslenie či vedomosti o vede a technickom svete. Tieto možnosti im ponúkajú technické kútiky, ktorých vybudovanie stálo takmer 39 000 eur.

Jeden z týchto kútikov, na Základnej škole s Materskou školou Gaštanová v Žiline, symbolicky odovzdali v stredu 19. februára zástupcovia žilinskej samosprávy a Nadácie Kia Motors Slovakia. Financie v rámci projektu, ktorý podporila Nadácia Kia Motors Slovakia, žilinské škôlky využili na rekonštrukčné práce súvisiace s prípravou technických kútikov, na nákup skríň, boxov, pracovných stolov, náradia a materiálu.

„Projektom technických škôlok sme sa inšpirovali v Trenčianskom kraji, kde s nimi majú výborné skúsenosti. Technická výchova a vedenie detí k tvorivým praktickým zručnostiam pre život sa nám natoľko zapáčilo, že sme sa ho rozhodli priniesť aj do Žiliny. Teší ma, že sme aj pri tomto projekte našli silného partnera, akým je Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá aj na tomto príklade opäť deklaruje svoj záujem podporovať mesto,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Jedinou zmenou v porovnaní s bežným náradím a materiálmi pre dospelých je využívanie mäkkého a ľahkého dreva balza, ktoré majú v obľube aj modelári. Nové technické kútiky pribudli okrem MŠ Gaštanová aj na materských školách v Zástraní, Zádubni, na uliciach Jarná, Bajzova, Gorazdova, Petzvalova a Trnavská.


Galéria: 7 fotiek

„Naším cieľom bolo zvýšiť záujem detí o vedu a zlepšiť ich technické zručnosti a schopnosti porozumieť základom fungovania technického sveta. Veríme, že táto jedinečná spolupráca podporí a rozvinie zvedavosť, technické myslenie a kreativitu detí, ktoré sú našou budúcnosťou,“ uviedol člen správnej rady Nadácie Kia Motors Slovakia Jeong-Ick Lee.

Projekt technických škôlok v meste Žilina je, čo sa rozsahu týka, unikátnym v rámci Slovenska. Sme radi, že sa nám ho po roku podarilo zrealizovať do úspešného konca a že technické kútiky už detičky využívajú. Prajem im, nech v nich rozvíjajú svoju manuálnu zručnosť a talenty,“ podotkla viceprimátorka Žiliny a koordinátorka projektu Barbora Birnerová.

Teoretickú časť školenia absolvovali učiteľky z technických škôlok v Bratislave. Pracovisko v Materskej škole Gaštanová bude slúžiť ako doškolovacie stredisko pre praktickú časť vzdelávania. Projekt Technická škôlka ponúka Štátny pedagogický ústav od roku 2017, do pilotného ročníka sa vtedy zapojili škôlky v Trnave, Lučenci, Poprade a v Prievidzi.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina