Najznámejší symbol Žiliny zrenovujú, diecéza začína prvú etapu obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice


Foto: Najznámejší symbol Žiliny zrenovujú, diecéza začína prvú etapu obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice Foto: Žilinská diecéza

Žilinská diecéza plánuje obnoviť Katedrálu Najsvätejšej Trojice v centre Žiliny postupne v troch etapách. Prvá z nich, ktorá sa bude týkať rekonštrukcie exteriéru, začína už tento rok. Podľa plánu je jej ukončenie stanovené na rok 2021.

Nasledovať bude obnova interiéru (2022-2024) a obnova hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri (2025). Celkové náklady na rekonštrukciu exteriéru v prvej etape budú vo výške 1,18 milióna eur. 

Financovanie časti prvej fázy pokryjú prostriedky z grantu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky vo výške viac ako 800-tisíc eur. Zvyšnú časť prostriedkov budú tvoriť príspevky od darcov.  Na podporu obnovy katedrály diecéza usporiada benefičný koncert, ktorý sa uskutoční 14. septembra na Mariánskom námestí v Žiline.

Vizualizácia exteriéru. Zdroj: Žilinská diecéza

Na dnešnej tlačovej konferencii podporili plán obnovy aj Mesto Žilina, Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) a Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) účasťou vedúcich predstaviteľov - primátora Petra Fiabáne, predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej a rektora UNIZA Jozefa Jandačku. 

Farský kostol sa stal katedrálou pre Žilinskú diecézu v roku 2008, kedy vznikla odčlenením časti z NitrianskejBanskobystrickej diecézy. Od roku 2011 investovala cirkev do príprav a obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline sumu približne 200-tisíc eur.  

Žilinský biskup vyjadril nádej, že dotáciu, ktorá je termínovaná, vyčerpajú v určenom čase a počas prác nedôjde k zdržaniam.



Do konca roka by mala byť podľa zástupcu stavebnej firmy, s ktorou je už podpísaná zmluva, zrekonštruovaná veža. Následne sa práce zamerajú na zvyšnú časť.

„Práce by mali prebiehať v horizonte 22 mesiacov, takže necelé dva roky, ale snažíme sa a sme tak nastavení, že to bude o niečo skôr. Koncom tohto mesiaca by malo prebehnúť oplotenie celého objektu a opláštenie veže lešením, kde začnú samotné reštaurátorské práce. Je to rozdelené do dvoch fáz - v prvej fáze do konca tohto roka bude hotová veža s tým, že už v letných mesiacoch sa presunieme na loď, kde budú práce pokračovať aj v ďalšom roku,“ doplnil Mário Flaugnatti zo spoločnosti, ktorá bude objekt rekonštruovať.

Klenotom katedrály sú vitráže. Tie pochádzajú z dvoch období - prvá časť z viedenskej dielne Karola Geylinga je z roku 1890 a zachytáva figurálny motív Panny Márie a sv. Ignáca a kvetové kobercové vzory. Druhá časť vitráží z roku 1921, ktorá je dielom neznámeho autora, zobrazuje biblické udalosti zo života Pána Ježiša. 

Zdroj: Žilinská diecéza

Rekonštrukciu podporili na tlačovej konferencii aj predstavitelia vedúcich inštitúcií

Peter Fiabáne, primátor mesta Žilina
Chcem poďakovať biskupskému úradu, že našiel odvahu sa do tejto rekonštrukcie pustiť, pretože určite to nebude ľahké obdobie. Bude si vyžadovať veľa energie, veľa trpezlivosti, veľa úsilia nielen zo strany tých, ktorí sú majiteľmi tohto stánku, ale aj zo strany obyvateľov nášho mesta. Chcem popriať, aby toto dielo bolo úspešne dokonané. Za mesto Žilina chcem povedať, že urobíme všetko pre to, aby sme rekonštrukcii pomohli. 

Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja
Na našom území sa nachádzajú štyri diecézy, z toho najväčšiu pôsobnosť má práve Žilinská diecéza. Teším sa obnove katedrály, ktorá určite prinesie rozvoj aj ďalším oblastiam. V oblastiach, v ktorých budeme vedieť byť nápomocní, budeme veľmi radi pomáhať. 

Jozef Jandačka, rektor Žilinskej univerzity v Žiline
Chcem vyzvať všetkých občanov Žiliny o podporu obnovy tejto katedrály, aby bola takou novou, respektíve obnovenou dominantou mesta, ktorou sa môžeme pochváliť a ktorá nás môže nejakým spôsobom aj ovplyvňovať a vytvoriť atmosféru v meste. Taktiež môžem zo strany Žilinskej univerzity vyjadriť podporu tejto obnove, a v prípade potreby, tak ako to bolo doteraz, sme pripravení pomôcť - hlavne rôznymi výskumami a analýzami. Želám otcovi biskupovi, ale aj celému nášmu biskupstvu, aby sme túto rekonštrukciu pamiatky v zdraví, šťastí a spokojnosti dotiahli do konca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu