O ukončení zmluvy s podielovou odmenou 17 percent medzi mestom a právnikmi rozhodne zastupiteľstvo


Foto: O ukončení zmluvy s podielovou odmenou 17 percent medzi mestom a právnikmi rozhodne zastupiteľstvo Foto: ilustračné - pixabay

Návrh na vypovedanie zmluvy s advokátskou kanceláriou Karkó, s.r.o. je jedným zo 44 bodov nadchádzajúceho 12. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline. Žilinskí poslanci sa stretnú už v pondelok 17. februára o 8:30 hodine na Radnici mesta Žilina.

Uznesenie, ktoré by v prípade schválenia zaviazalo štatutára mesta vypovedať alebo ukončiť dohodou zmluvu o poskytovaní právnych služieb, predkladá poslankyňa Miriam Šuteková.

S advokátskou kanceláriou Karkó, s.r.o. uzatvorilo mesto Žilina právny vzťah pre zastupovanie vo veci urovnania s podnikateľom Georgem Trabelssiem v júli minulého roku, odmena je zmluvne stanovená ako podielová vo výške 17 percent z hodnoty veci bez DPH.

Výpočet výšky hodnoty veci spresňuje vzorec uvedený v zmluve, kombinuje v sebe násobky inkasa parkovného v prospech mesta a finančné aj nefinančné plnenia (nehnuteľnosti či majetok) získané od podnikateľa v rámci súdneho alebo mimosúdneho riešenia.  

Zdroj: zilina.sk

Na základe tejto zmluvy vyrokovali advokáti s protistranou, zastupujúcou Georgea Trabelssieho a jeho spoločnosti, dohodu v dvoch rôznych variantoch.

Pri prijatí prvej z nich by im podľa zmluvy a vyššie zobrazeného výpočtu patrila odmena v absolútnej výške viac ako 710-tisíc eur, v druhej viac ako 894-tisíc eur. Sumy sú bez DPH.

O prijatí alebo odmietnutí niektorého z variantov rozhodovali poslanci na mimoriadnom zasadnutí štyri dni pred Štedrým dňom, advokáti po dohode s mestom ustanovili jednotnú výšku odmeny na sumu 300-tisíc eur bez DPH. Podmienili ju ale prijatím aspoň jedného z variantov v daný deň.

Poslanci v decembri o návrhoch nerokovali, poverili primátora ďalším vyjednávaním

K prijatiu jedného z variantov nedošlo, poslanci ani neotvorili rokovanie o vysporiadaní a primátora poverili vyjednávať ďalej s tým, že ďalší konkrétny návrh má predložiť v aktuálnom roku. Tým zrušili aj podmienku pre platnosť dodatku a dnes je platná výška podielovej odmeny 17 percent podľa ustanovenia v zmluve.

Primátor v dnešnom blogu spresnil, že aj  pri ďalšom návrhu dohody bude prijatý nový dodatok k zmluve, ktorý odmenu určí opäť na rovnakú úroveň - teda 300 tisíc eur bez DPH.

V dôvodovej správe k návrhu namieta poslankyňa niekoľko ustanovení zmluvy, medzi nimi aj postup jej uzatvorenia. Kontrakt medzi mestom a advokátmi vznikol na základe výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní, odkazuje na ňu aj bod samotnej zmluvy:

„Táto zmluva sa uzatvára v súlade so Zákonom č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov a to §1 ods. 2 písm. n) nakoľko ide o civilnú zákazku, ktorej predmetom je právne poradenstvo poskytované advokátom pri príprave konania resp. existuje zjavný náznak a vysoká pravdepodobnosť, že vec, ktorej sa právne poradenstvo týka sa stane predmetom konania podľa definície (právne zastupovanie klienta advokátom v rozhodcovskom konaní, zmierovacom konaní, súdnom konaní, správnom konaní, alebo obdobnom konaní).“  


Dôvodová správa uvádza, že výnimka sa javí v nesúlade s predmetným zákonom, keďže zmluva neobsahuje ustanovenia o príprave podkladov alebo samotných žalôb. Naopak, spresňuje, že činnosť advokáta by mala smerovať k dosiahnutiu dohody s podnikateľom Trabelssiem a jeho spoločnosťami.

Zdroj: zilina.sk

Na základe toho nejde podľa Šutekovej o sporovú agendu, čím má dôjsť k rozporu so zákonom pri spôsobe určenia odmeny formou podielu na hodnote veci.

Správnosť použitia výnimky posudzuje Úrad pre verejné obstarávanie

Podľa §7 Vyhlášky č. 655/2004 Z. z. Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb môže byť podielová odmena určená z hodnoty veci, ktorá je predmetom konania pred súdom alebo iným orgánom.  

Zdroj: slov-lex.sk


Samotný dodatok z decembra vypočítava výšku podielovej odmeny z hodnoty veci, ktorá nebola predmetom konania pred súdom alebo iným orgánom.

„V absolútnom rozpore s ustanovením §7 vyhlášky je v zmluve medzi advokátom a Mestom dohodnutá podielová odmena z vecí, ktoré nie sú predmetom sporu ... pričom z textácie celého článku II. zmluvy, najmä z formulácie podmienok a súčastí výpočtového základu pre odmenu advokáta, ale aj z ďalších podmienok uvedených v tomto článku vyplýva, že sa jedná o pokyn klienta advokátovi na dohodu s protistranou na vysporiadaní právnych vzťahov medzi stranami, teda celkom jednoznačne o nesporovú agendu, za ktorú advokátovi podielová odmena v zmysle Vyhlášky neprislúcha,“ tvrdí poslankyňa Šuteková v dôvodovej správe.

Primátor reagoval tvrdením, že táto optika je podľa neho mylná: „Realita je taká, že naše rokovania predstavujú pokus o mimosúdne vyrovnanie, ktoré ak skončí neúspechom, výsledkom je nie jeden, ale až 10-15 samostatných súdnych sporov medzi mestom a spoločnosťami G. Trabelssieho. Kanceláriu Karkó sme preto zazmluvnili priamo, v súlade so zákonom, na základe dôvery a reputácie tejto firmy. Rovnako postupovali nedávno aj mestá Košice, či Bratislava a podobných príkladov sa dá nájsť neúrekom. Náš postup každopádne posudzuje aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), k celej veci sa teda čoskoro vyjadrí nezávislá inštitúcia a my určite budeme jej verdikt akceptovať.“

V návrhu na uznesenie Mestské zastupiteľstvo v Žiline žiada štatutára mesta, aby zmluvu buď vypovedal, alebo pristúpil k dohode o jej ukončení bez zbytočného odkladu.

Zmluva spresňuje v článku VII. aj možnosti odstúpenia od zmluvy pre obe strany, jedine posledný bod článku (7.7.) spresňuje možnosti odstúpenia v prípade mesta. Podľa vyššie zmieneného bodu je mesto ako klient oprávnené odstúpiť od zmluvy v zmysle zákona o advokácii, ten v § 22 definuje len oprávnenia advokáta k odstúpeniu. 

Primátor Fiabáne dodal, že sa pokúsi v najkratšom možnom čase predložiť upravenú verziu návrhu vysporiadania so spoločnosťami G. Trabelssieho, ak by neschválili poslanci ani ten, radnica bude iniciovať súdne spory. Na to, aký bude ďalší postup v prípade schválenia návrhu na ukončenie zmluvy, bude musieť verejnosť počkať až do hlasovania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu