Šošoni sa vzdajú vstupného za nedeľný zápas, celý výťažok poputuje na podporu liečby malého chlapca


Foto: Šošoni sa vzdajú vstupného za nedeľný zápas, celý výťažok poputuje na podporu liečby malého chlapca Foto: Facebook MŠK Žilina

Futbalisti MŠK Žilina a samotný klub sa pridali k celospoločenskej výzve známych osobností a športovcov, ktorí podporujú zbierku pre malého Richarda. Ten bude mať v apríli 2 roky, a práve do tohto času potrebuje dostať jednorázovú dávku lieku Zolgensma. Nedávno vyvinutý medikament dokáže vyliečiť zriedkavú chorobu SMA.

Genetické ochorenie sa prejavuje tým, že pacient nemá gén na tvorbu bielkovín potrebných na motoriku. Cena za liek, ktorý musia rodičia pre úspešné vyliečenie zaistiť do apríla, predstavuje astronomických 2,1 milióna dolárov. V susednom Maďarsku sa obdobnou zbierkou podarilo vyskladať celú sumu pre Zenteho za 6 dní.

Aktuálny stav účtu je približne na úrovni pol milióna eur. K známym športovcom a osobnostiam sa rozhodli pridať aj šošoni, celé vstupné z nedeľného zápasu proti Zlatým Moravciam bude darované práve malému Riškovi pre zabezpečenie liečby. Bližšie informácie k iniciatíve nájdete na www.riskodychaj.sk

„Samotná iniciatíva prišla od chalanov zo šatne, ktorí chceli okamžite malému Riškovi pomôcť. Do tejto výzvy sa zapojili viacerí známi športovci zo Slovenska a táto mimoriadna udalosť neobišla ani futbalový klub MŠK Žilina. Samotní hráči ešte budú organizovať dražby cez svoje sociálne siete a rovnako prisľúbili, že sa v prípade výhry v najbližšom zápase vzdajú svojich prémií v prospech Riška,“ spresnil mediálny manažér šošonov Martin Kollár. 


Ďalším bojovníkom a zároveň milovníkom futbalu je malý Miško z Krasňan, ktorý aktuálne bojuje s rakovinou v Banskej Bystrici. Po prvej fáze liečby chemoterapiou ho čaká druhá, hospitalizácia na onkológii v Banskej Bystrici je pre rodinu finančne náročná.

Aj v jeho prípade ľudia organizujú zbierku na účet v v skupine Ľudia Ľuďom, Pomoc v Núdzi-Žilina a okolie, kde každý deň zverejňuje organizátor zbierky doklady s vybranou sumou aj menami darcov.

Ak by ste chceli pomôcť v tomto prípade malému Miškovi s Rodinou, bližšie informácie nájdete na tomto odkaze - https://www.facebook.com/groups/2440895425939150/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu