Chcú, aby sa na desatine územia nerobilo NIČ. Lesoochranári hľadajú v Žiline ľudí pre zber podpisov


Foto: Chcú, aby sa na desatine územia nerobilo NIČ. Lesoochranári hľadajú v Žiline ľudí pre zber podpisov Foto: ilustračné

V októbri 2018 spustilo Lesoochranárske združenie VLK petíciu pod názvom Za lepšiu ochranu prírody, jej cieľom je zavedenie prísnej ochrany prírody na desatinu územia Slovenskej republiky.

Aj keď dnes je sieť chránených území pomerne široká, skutočne bezzásahovými zónami sú v praxi takmer len územia s určeným 5. stupňom ochrany prírody. Tie majú podiel na celkovej rozlohe Slovenska približne 1,75 percenta.

Petíciou, ktorú už podpísala viac ako polovica z cieľového počtu 100 000 signatárov, chcú ochranári dosiahnuť, aby sa na 10 percentách územia nerobilo nič. Pri stotisícovom počte bude musieť požiadavku prerokovať Národná rada Slovenskej republiky.

S rozšírením bezzásahových zón súhlasí štvorpätinová väčšina populácie

Podľa januárového prieskumu agentúry FOCUS by s obdobným zvýšením rozlohy prírodných rezervácií súhlasilo až 82% respondentov. Pre získavanie ďalších 50-tisíc podpisov vyšli s petičnými hárkami do ulíc dobrovoľníci, ochranári teraz potrebujú ďalších ochotných ľudí, ktorí pomôžu so zberom aj v Žiline.


„Má to zmysel a každá, aj malá pomoc sa ráta. Tak, ako sa pri petícii proti dotáciam na drevnú štiepku s 38.000 podpismi podarilo dosiahnuť zmenu zákona, aj pri tejto petícii je veľká šanca veci zmeniť,“ vysvetľujú dobrovoľníci Lucia a Marek zo Žiliny.

Zbieranie podpisov bude prebiehať aj v deň volieb v blízkosti volebných obvodov, prihlásiť sa ako dobrovoľník môže každý vyplnením krátkeho dotazníka na https://www.wolf.sk/sk/nic 

Aj v okolí Žiliny nájdeme chránené rezervácie, ktoré by sa mohli rozšíriť. „V okolí Žiliny sú už teraz existujúce prírodné rezervácie, ktoré by sme chceli, aby sa časom rozšírili alebo prepojili do súvislejších celkov. Ide o územia nachádzajúce sa prevažne v existujúcich veľkoplošných chránených územiach ako napríklad v národnom parku Veľká Fatra. Kde presne by došlo k rozšíreniu, je vecou celospoločenskej dohody. Ale potenciál celého Slovenska je v tomto smere veľký,“ dodávajú dobrovoľníci. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu