Žilinská univerzita vybuduje 140 nových parkovacích miest, zámer prechádza posudzovaním


Foto: Žilinská univerzita vybuduje 140 nových parkovacích miest, zámer prechádza posudzovaním Foto: Fotodokumentácia zo zámeru na enviroportal.sk

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) plánuje vybudovať nové parkovacie plochy na pozemku pri budove Novej menzy, kde kedysi stáli unimobunky. Celkovo by v lokalite malo podľa zverejneného zámeru vzniknúť 140 nových miest. Asanácia takmer 40-ročnej stavby prebehla ešte začiatkom minulého roka.

Univerzita už vtedy potvrdila, že na mieste plánuje postaviť nielen nové parkovisko, ale aj administratívnu budovu. Projekt je rozdelený na dve etapy, pričom v prvej pribudne práve parkovanie.

Predpokladaný termín začiatku výstavby parkoviska je v marci. Súčasné riešenie statickej dopravy nepostačuje, parkoviská Žilinskej univerzity na Veľkom dieli prejdú testom aj počas tohtoročnej Letnej univerziády SR, ktorú inštitúcia hostí v závere mája.

Nový chodník pre peších aj cyklistická cestička

V rámci príprav na podujatie zrekonštruuje UNIZA existujúce športoviská a zabezpečí stacionárnu dopravu. Pozemky sú vo vlastníctve univerzity, tá počíta s celkovými nákladmi na nové parkovisko vo výške približne 450-tisíc eur.


Okrem parkovania rieši prvá etapa projektu aj úpravu a výstavbu chodníkov. Súčasný chodník pre peších pozdĺž Univerzitnej ulice sa zmení na cyklistickú cestičku, v jej blízkosti pribudne nový chodník pre peších so šírkou 2 metre. Oba povrchy bude oddeľovať zelený pás.

Umiestnenie objektu | Zdroj: enviroportal.sk

Mestský úrad v Žiline vydal k zámeru výstavby parkoviska súhlasné stanovisko s tým, že riešenie vychádza z Územného plánu zóny a je s ním v súlade. Prvú etapu projektu delí od realizácie ešte niekoľko procesov, medzi nimi aj posudzovanie vplyvov na životné prostredie. 

K zámeru môžu vyjadriť pripomienky aj obyvatelia, písomné stanovisko musia doručiť Okresnému úradu Žilina najneskôr do 21 dní od zverejnenia zámeru. Mesto Žilina informovalo na svojej úradnej tabuli o zverejnení zámeru dňa 3. februára 2020. 

Rekonštrukcie sa v blízkej budúcnosti dočká tiež susedný atletický ovál, ktorý bude osvetlený a ponúkne tak možnosť využívania aj vo večerných hodinách. Uprostred ôsmych atletických dráh dôjde k obnove prírodného trávnika, v juhovýchodnej časti by mali byť vybudované 2 multifunkčné ihriská s umelým povrchom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu